Urednica N1 o protestima u Ljubljani: Policija je reagovala žestoko

Svet 06. okt. 202116:17
Podeli:
Protesti u Ljubljani Foto: AP Photo/Petr David Josek

"Ljubljana je sinoć izgledala veoma haotično. U vazduhu su bile neverovatne količine suzavca, vodeni top je kružio po različitim delovima centra grada, da bi policija rasterala demonstrante", reči su kojima Katja Šeruga, odgovorna urednica portala N1 u Sloveniji, opisuje atmosferu na ulicama glavnog grada Slovenije. Iste večeri dogodio se i napad na redakciju N1 kada je razbijeno staklo na vratima.

PROČITAJTE JOŠ:

„Plan policije je bio da demonstrante drži na Trgu republike, ali su oni na predlog repera Zlatana Čordića Zlatka, koji je zadržan u policiji, krenuli po ulicama grada. Juče i danas kretanje je bilo ograničeno u Ljubljani, kao i na Brdu kod Kranja gde se održava samit EU-Zapadni Balkan kome prisustvuje 44 lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana“, kaže Šeruga.

Navela je da protesti traju već četiri nedelje zaredom i da su uvek na ivici incidenata ili postaju nasilni. Naglašava da se među demonstrantima skoro uvek nađu i izgrednici i huligani koji dolaze na proteste da bi se sukobili sa policijom.

Protesti u Ljubljani Foto: AP Photo/Petr David Josek

„Policija je juče reagovala žestoko, najžešće do sada. U delu slovenačke javnosti već se postavljaju pitanja, da li je stvarno reagovala proporcionalno ili ne“, navodi Šeruga za Nova.rs.

Ističe da su suzavac i vodeni top su juče pored demonstranata i izgrednika „dobili“ i svi drugi, koju se za vreme protesta našli u blizini događanja, pa iako su se recimo samo vraćali sa posla, čekali na autobus ili se uveče vraćali iz pozorišta.

Protesti u Ljubljani Foto: AP Photo/Petr David Josek

„Na sreću nije niko teže povređen, a pri tome treba naglasiti, da na te proteste između ostalih dolaze i ljudi sa decom, iako su ti protesti uvek na ivici incidentata ili čak postanu nasilni“, kaže ona.

Osvrnula se i na napad na redakciju N1.

„U haosu zbog suzavca i vodenog topa juče se desilo i to da su neki želeli nasilno da uđu u redakciju N1. U naše prostorije ušla je velika količina suzavca i razbili su nam staklo na vratima“, kaže.

Protesti u Ljubljani Foto: AP Photo/Petr David Josek

Kako objašnjava Šeruga, mediji u Sloveniji su isto tako meta demonstranata i izgrednika koji su uvereni da mediji lažu, jer izveštavaju o naučnim činjenicama oko koronavirusa, o važnosti vakcinacije i o vladnim merama.

„Atmosfera u Sloveniji je u tom trenutku na granici racionalnog ako nije već prešla preko granice, napeto je i niko ne zna kako će se ovo završiti – da li će se smiriti ili eskalirati do kraja“, zaključuje Šeruga.

BONUS VIDEO Poplavljeno pozorište u Ljubljani

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar