Upozorenje zvaničnika: Strategija EU na Balkanu gubi podršku

Svet 12. maj. 202114:36
Podeli:
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija (EU) mora priznati da balkanske države koje traže članstvo gube veru u dugotrajnu pristupnu strategiju Brisela, što je dodatno pogoršano prvobitnim neuspehom EU da obezbedi vakcine protiv kovida-19, navodi se u internom EU dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

PROČITAJTE JOŠ:

Evropa i Sjedinjene Američke Države (SAD) tvrde da će Albanija, Bosna, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija jednog dana postati članice kluba od 27 država.

Međutim Kina i Rusija, koje u smislu trgovine i investiranja daleko zaostaju za EU, stiču sve veći uticaj, nadmudrivši evropski blok nudeći vakcine protiv kovida-19 rano tokom pandemije.

„Treba da priznamo da uprkos čvrstoj posvećenosti EU integracijama… narodi u regionu imaju osećaj dubokog razočaranja u proces proširenja“, navodi se u dokumentu od 5. maja koji su zvaničnici EU poslali ministarstvima inostranih poslova država članica, prenose Vijesti.me.

„Utisak zanemarivanja priikom isporuka vakcina protiv kovida-19 je dodatno pojačao narativ razočaranja“, navodi se u dokumentu, koji je pripremljen za sastanak evropskih šefova diplomatija održan u ponedeljak, na kojem se razgovaralo o Balkanu ali nisu donete zvanične odluke.

Nakon višegodišnjeg zanemarivanja regiona, Hrvatska je u maju 2000. godine organizovala samit kako bi dala novi podstrek balkanskim integracijama.

Severna Makedonija I Albanija je trebalo da počnu pregovore o članstvu krajem prošle godine.

Međutim, Bugarska odbija da dozvoli Severnoj Makedoniji da krene napred navodeći kao razlog spor oko jezika i kulture.

Francuska je 2019. godine blokirala procedure izrazivši skepsu oko napora Albanije i Severne Makednije u oblastima demokratije i borbe protv korupcije. Evropska komisija insistira da Albanija i Severna Makedonija moraju napredovati istovremeno.

Međutim komesar za proširenje EU Oliver Varhelji je ovog meseca sugerisao – što je kasnije povučeno – da samo Albanija počne pregovore za članstvo, što je doprinelo još većem nezadovoljstvu, kazale su diplomate EU za Rojters.

Na jučerašnjem sastanku ministri EU nisu uspeli da naprave bitniji pomak u ovom pogledu.

Pregovori o članstvu sa Srbijom I Crnom Gorom su usporili dok BiH i Kosovo tek treba da zvanično dobiju status država kandidata.

“Na Zapadnom Balkanu rasprostranjen je utisak da je mogućnost ulaska u EU sve manja i da se evropske inspiracije gube usled složenog niza uslova iIi procedura“, navodi se u internom dokumentu.

Blok sada šalje 650.000 doza zapadnih vakcina u šest balkanskih država, ali tek nakon što su Kina i Rusija poslale milione doza u region.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar