Upozorenje Poljske: Evropa bliža ratu nego ikad pre u poslednjih 30 godina

Svet 13. jan. 202214:47 > 16:20
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Evropa je bliža ratu nego ikada pre u poslednjih 30 godina, upozorio je poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau tokom treće runde diplomatskih pregovora ove nedelje, koji su imali za cilj da smire tenzije oko ruskog zahteva da Ukrajini nikada ne bude dozvoljeno da se pridruži NATO-u, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Rau je, na konferenciji za štampu, posle obraćanja Stalnom savetu OEBS, rekao da je takva pretnja izazov za svih 57 članica ove organizacije, jer su privržene istim principima poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta u okviru međunarodno priznatih granica.

„Izgleda da je rizik od rata na području OEBS-a veći nego ikada ranije u poslednjih 30 godina“, rekao je on u govoru u kojem je izložio prioritete svoje zemlje.

On je istakao da je OEBS najbolja organizacija za prevazilaženje konflikata, iako se vode bilateralni razgovori SAD-Rusija, Savet NATO-Rusija. Rau se izjasnio za obnavljanje dijaloga, ali je rekao da se konsenzus može postići samo uz poštovanje međunarodnog prava, prenosi Tanjug.

"Već nekoliko nedelja smo suočeni sa perspektivom velike vojne eskalacije u istočnoj Evropi", ističe on.

Istakao je da je najopasniji konflikt na prostoru OEBS trenutno u Ukrajini i da će njegova prva poseta u funkciji predsedavajućeg OEBS-u upravo biti toj zemlji.

"Trebalo bi da se fokusiramo na mirno rešavanje sukoba oko Ukrajine", dodao je Rau, pozivajući se na puno poštovanje suveriniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstva Ukrajine, prenosi Rojters.

„Prvo ću posetiti Ukrajinu i sigurno ću obići i istični deo zemlje, kako bi se na terenu upoznao sa situacijom. Jedan od prioriteta poljskog predsedavanja OEBS-u su upravo posledice konflikata po civilno stanovništvo“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Ukrajinci u rovovima čekaju ishod pregovora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar