Uporedili smo potrošačke korpe Srbije, Slovenije i Hrvatske

Svet 08. apr. 202109:55 > 10:46
Podeli:
Hleb, mleko, jaja, namirnice, proizvodi, hrana, cene, Srbija, Hrvatska, Slovenija
Foto: Nova.rs

Nakon što smo se uverili da je dnevna potrošačka korpa u Nemačkoj jeftinija nego u Srbiji, odlučili smo da uporedimo cene svakodnevnih namirnica u našoj zemlji sa državama koje su nam bliže, a i deo su Evropske unije - Hrvatskom i Slovenijom. Čitaoci portala Nova.rs dokumentovali su cene u prodavnicama, a mi smo ih uporedili sa onima na rafovima u prehrambenim radnjama u našoj zemlji.

Pročitajte još:

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji iznosi tačno 63.109 dinara ili 536 evra, dok stanovnici Hrvatske zarađuju u proseku 6.723 kuna, odnosno 896 evra, a građani Slovenije 1.133,50 evra u neto iznosu.

Kako ove cifre oslikavaju prosek u koji se ubrajaju svi stanovnici jedne države postoje i oni sa znatno nižim primanjima. U Srbiji, na primer, najnižu prosečnu platu u januaru ove godine imali su meštani Vlasotinca, u iznosu od 41.886 dinara.

Kada od te cifre oduzmemo račune za vodu, struju, infostan i ostale režije, stanovnicima Srbije ne ostaje na raspolaganju količina novca koja bi mogla da napuni potrošačka kolica.

Pored toga, konstantan rast akciza, u praksi, neminovno dovodi do povećanja cena za svakodnevnu upotrebu, iako ona nisu „luksuzni proizvodi“. Poslednji skok primećujemo upravo na jednom od esencijalnih proizvoda. Naime, u novembru prošle godina najskuplja litarska flaša ulja u Srbiji bila je 145, a sada, u pojedinim radnjama je i 179 dinara.

U zemljama regiona, koje se nalaze u Evropskoj uniji i imaju viši standard, pretpostavili bismo da su cene znatno više. Međutim slike koje su poslali čitaoci portala Nova.rs ruše ovu hipotezu.

Jaja u Srbiji, Hrcatskoj, Sloveniji

Karton jaja u Srbiji košta 160 dinara, dok je njihova cena u Hrvatskoj 140, a u Sloveniji 195 dinara.

Jaja, namirnice, proizvodi, hrana, cene, Srbija, Hrvatska, Slovenija
Foto: Nova.rs

Šećer, ulje, brašno hleb…

Kada uporedimo cene i kvalitet esencijalnih proitvoda dolazimo do zaključka građani Srbije previše novca moraju da izdvoje sa prosečnu potrošačku korpu.

Mleko u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji

Iako je teško poverovati u to, cena mleka niža je u obe zemlje Evropske unije. U Hrvatskoj košta 78 dinara, u Sloveniji 88, a u Srbiji na akciji 90 dinara.

Mleko, namirnice, proizvodi, hrana, cene, Srbija, Hrvatska, Slovenija
Foto: Nova.rs

 

Cene čokolada u Hrvatskoj

Kada se radi o „luksuznijim“ slatkišima, cena je približna. Velika Kinder čokolada u Hrvatskoj košta 233 dinara, a u Srbiji 225 dinara.

Foto: Nova.rs

 

Brašno u Sloveniji

Cena brašna je nešto viša u Sloveniji nego u Srbiji. Naime, u našoj zemlji za brašno je potrebno izdvojiti 52 dinara, a u Sloveniji 109 dinara.

Foto: Nova.rs

 

Cene hleba

Cene hleba su približne.

Hleb, namirnice, proizvodi, hrana, cene, Srbija, Hrvatska, Slovenija
Foto: Nova.rs

 

Meso u Hrvatskoj

Kilogram šunke u Srbiji na akciji košta 800 dinara, a u Hrvatskoj šunka u mrežici, znatnog boljeg kvaliteta košta 621 dinar.

Foto: Nova.rs

 

Cene ulja u Sloveniji

Posle nedavnog poskupljenja ulja u Srbiji, njegova cena sada iznosi 178 dinara, dok u Sloveniji košta 199 dinara.

Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar