UN: Više od 40.000 izbeglica iz Etiopije pobeglo u Sudan

Svet 23. nov. 202018:18
Podeli:
Foto: AP Photo/Marwan Ali

Više od 40.000 izbeglica iz Etiopije stiglo je u Sudan od 10. novembra bežeći od ofanzive vladinih snaga u regionu Tigraj, saopštio je danas Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

„Sudansku granicu je prešlo 40.277 Etiopljana, od kojih 45 odsto su deca do 17 godina, 51 odsto odrasli do 59 godina i četiri odsto čine starije osobe“, naveo je UNHCR i dodao da 53 odsto izbeglica čine muškarci a 43 odsto žene.

Agencija UN je navela da dnevno u Sudan dođe više od 3.000 ljudi i dodala da bi u narednih nekoliko meseci broj izbeglica mogao da bude do 100.000 ukoliko ne prestanu sukobi.

Povezane vesti:

Premijer Etiopije Abij Ahmed pokrenuo je 4. novembra vojnu ofanzivu protiv snaga Oslobodilačkog fronta naroda Tigraja (TPLF) koje upravljaju tim regionom.

Tigrajci čine pet odsto stanovnika Etiopije, ali već dugo imaju značajan uticaj u zemlji. TPLF je dominirao politikom i snagama bezbednosti od 1991. do 2018. kada je izabran Ahmed, posle čega je oslabila njihova moć.

Ahmed je uputio ultimatum u nedelju TPLF-u, poručivši da imaju 72 sata da se predaju pre nego što vojska započne ofanzivu na glavni grad regije Mekele.

Iako je etiopska vojska do sada izbegavala bilo kakve ciljeve usled rizika od civilnih žrtava, dodali su da bi u slučaju Mekele “moglo biti drugačije”.

Zvaničnici u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije, bili su jasni da će se “operacija sprovođenja zakona” nastaviti sve dok TPLF ne bude svrgnut i dok savezna vlast ne bude ponovo uspostavljena u regionu.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar