UN: Obalska straža Libije presrela više od 200 migranata

Svet 11. jun. 202120:47
Podeli:
Migranti
Migranti Foto:Mohamed Krit / ddp USA / Profimedia

Obalska straža Libije presrela je danas više od 200 migranata koji su krenuli ka Evropi, rekla je danas portparolka Međunarodne organizacija za migracije (IOM) Safa Msheli.

Ona je objavila da očekuje da će migranti biti prebačeni u centre zatvorenog tipa gde su najčešće zlostavljani.

Libijske vlasti su od početka godine zadržale oko 11.000 migranata u pritvorskim centrima u kojima su „užasni uslovi“, dodala je ona.

POGLEDAJTE JOŠ:

Libiji je postala glavna tranzitna tačka za arapske i afričke migrante koji beže od rata i siromaštva u Evropu. Libija je upala u haos posle pobune 2011. kada je svrgnuti i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi.

Većina migranata u Libiji pokušava da napravi opasno putovanje za Evropu u loše opremljenim i nesigurnim gumenim čamcima. IOM je ranije ove godine procenio da je broj nastradalih među migrantima koji su pokušali da pređu Sredozemlje prešla „crni međaš“ od 20.000 od 2014. godine.

Krijumčari često prevoze očajne porodice migranata loše opremljenim gumenim čamcima, krajnje nebezbednim za plovidbu Sredozemnim morem.

Poslednjih nekoliko godina, stotine hiljada migranata stiglo je u Evropu samostalno ili nakon spašavanja na moru, dok se hiljade utopilo.

Drugi su presretnuti i vraćeni u Libiju, prepušteni na milost i nemilost naoružanim grupama ili zatvoreni u nehigijenskim i prenatrpanim centrima za pritvor gde nema odgovarajuće vode i hrane.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar