UN: Nesrazmerna upotreba sile policije na protestima u SAD

Svet 24. jul. 202020:44
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN

UN su danas upozorile na "nesrazmernu upotrebu sile" policije prema demonstrantima na protestima protiv rasizma u američkim gradovima i izrazile zabrinutost zbog "mogućih proizvoljnih pritvaranja" demonstranata.

„Mirni protesti koji su bili u gradovima u SAD trebalo bi da mogu da budu nastavljeni“, rekla je portparolka Komesarijata UN za ljudska prava Elizabet Trosel (Elizabeth Throssel) na konferenciji za novinare u Ženevi i dodala da demonstranti i novinari koji pokrivaju proteste treba da budu oslobodjeni od opasnosti „proizvoljnih hapšenja ili nesrazmerne upotrebe sile“ policije.

Američko Ministarstvo pravosudja u četvrtak je otvorilo istragu o kontroverznih akcija policije u Portlandu gde su se policajci sukobili sa demonstrantima protiv rasizma.

Na video snimcima emitovanim na društvenim mrežama vide se pripadnici američke savezne policije u uniformi i sa vojnom opremom kako izlaze naglo iz vozila kako bi privodili demonstrante.

Demonstracije protiv rasizma počele se krajem maja posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) kojeg je ubio policajac, belac.

Američki predsednik Donald Tramp naložio je rasporedjivanje savezne policije u nekoliko gradova kako bi se „uspostavio javni red i mir“ što je izazvalo kritike opozicionih demokrata.Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar