UN: Navaljni u opasnosti, omogućiti mu evakuaciju van Rusije

Svet 21. apr. 202120:01
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji tri nedelje štrajkuje glađu u zatvoru u Rusiji, u "velikoj je opasnosti" i trebalo bi da mu se omogući da se evakuiše u inostranstvo, rekli su četiri UN stručnjaka za ljudska prava.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Tražimo smesta od ruskih vlasti da obezbede da Navaljni ima pristup sopstvenim lekarima i da mu dozvole da bude evakuisan u inostranstvo na hitno medicinsko lečenje, kao što su učinile u avgustu 2020“, navela su četiri nezavisna stručnjaka, koje je imenovao Savet UN za ljudska prava ali koji ne govore u njegovo ime.

Oni su rekli da ponavljaju da je ruska vlada odgovorna za život i zdravlje Navaljnog za vreme njegovog pritvora.

„Mislimo da je život Navaljnog u velikoj opasnosti“, naveli su stručnjaci.

Navaljni je 31. marta počeo štrajk glađu u znak protesta zbog uslova u zatvoru, optužujući zatvorsku upravu da mu ne dozvoljava posetu lekara. Prema njegovim bližnjim on je na samrti.

„Duboko smo zabrinuti zbog činjenice da se Navaljni drži u uslovima koji bi mogli da se izjednače sa torturom ili svirepim, nehumanim ili degradirajućim ophođenjem,“ rekli su ovi stručnjaci koji su specijalni izvestioci za slobodu mišljenja i izražavanja, za torturu, za arbitrarna pogubljenja i za pravo na fizičko i mentalno zdravlje.

Navaljni je uhapšen u januaru po dolasku u Rusiju nakon što se pet meseci u Nemačkoj oporavljao od trovanja za šta optužuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Navaljni je osuđen na dve i po godine zatvora zato što je odlaskom na lečenje u Nemačku prekršio uslovnu kaznu iz 2014. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar