UN traži od Trampa da pomiluje Asanža: Pošalji poruku pravde

Svet 22. dec. 202017:04
Podeli:
Džulijan Asanž Foto:EPA-EFE/STRINGER

Izvestilac UN za torturu uputio je danas otvoreno pismo odlazećem predsedniku SAD Donaldu Trampu i zatražio od njega da pomiluje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža jer on nije "neprijatellj američkog naroda".

„Molim vas da oslobodite Asanža, jer on nije i nikad nije bio neprijatelj američkog naroda. Njegova organizacija Vikiliks se bori protiv tajnosti i korupcije u celom svetu i prema tome deluje u javnom interesu kako američkog naroda tako celog čovečanstva“, napisao je Nils Melzer.

Pročitajte još:

„Pomilovanjem Asanža, gospodine Predsedniče, Vi ćete poslati jasnu poruku pravde, istine i humanosti američkom narodu i svetu. Vi ćete rehabilitovati jednog hrabrog čoveka koji je podvrgnut nepravdi, progonu i poniženju više od decenije, samo zato što je rekao istinu“, dodaje se u pozivu.

Britanski sud zakazao je za četvrtak 4. januar donošenje odluke o američkom zahtevu za izručenje Asanža. SAD hoće da mu sudi zbog objavljivanja stotine hiljada poverljivih dokumenata.

U čekanju britanske odluke osnivač Vikiliksa zatvoren je u londonskom zatvoru visoke bezbednost Belmarš gde su prema Melzeru loši uslovi.

Melzer je rekao da je posetio Asanža u zatvoru u Belmaršu sa dva nezavisna lekara i da može da potvrdi da se njegovo zdravlje znatno pogoršalo do te mere da mu je sada život u opasnosti.

U pismu upućenom Trampu on navodi da 49-ogodišnji Australijanac ima probleme sa disanjem što ga čini vrlo podložnim zarazi koronavirusom koji se nedavno pojavio u tom zatvoru.

On dodaje da Asanž nije hakovao ni ukrao ni jednu od informacija koje je objavio već ih je dobio od izvora i autentičnih dokumenata na isti način na koji radi svaki drugi nezavisni i ozbiljni istraživački novinar.

Asanž može da dobije 175 godina zatvora zbog objavljivanja od 2010. godine više od 700.000 poverljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima posebno u Iraku i Avganistanu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar