SB UN poziva na hitnu obustavu nasilja u Avganistanu

Svet 04. avg. 202100:17
Podeli:
Foto: EPA-EFE/WATAN YAR

Savet bezbednosti UN pozvao je danas na hitnu obustavu nasilja u Avganstanu. Talibani su ofanzivu protiv avganistanskih snaga počeli u maju, čim je počelo povlačenje stranih vojnika, a države Zapada zbog pogoršanja stanja u Avganistanu evakuišu svoje građane.

U saopštenju koje je SB UN usvojio danas izražava se duboka zabrinutost zbog talasa nasilja i ofanzive talibana, ali i zbog izveštaja o teškim kršenjima ljudskih prava u zajednicama koje su pogođene ratnim dejstvima, preneo je TASS.

SB UN je pozvao vlasti Avganistana i talibane da se angažuju u „smislenom, sveavganistanskom, inkluzivnom mirovnom procesu kako bi se u što kraćem roku došlo do političkog dogovora i prekida oružanih sukoba“.

U današnjem saopštenju Savet bezbednosti naglašava da ne postoji vojno rešenje za sukob u Avganistanu.

Podsetimo, u današnjim napadima u Kabulu usmerenim na kuću v.d. ministra odbrane te zemlje, ubijene su četiri osobe dok ih je 20 ranjeno.

Eksplozija se dogodila u naselju Šerpur, koje se nalazi u zaštićenoj, zelenoj zoni Kabula, gde živi više vladinih zvaničnika.

Nijedna militantna grupa do sada nije preuzela odgovornost za napad.

SAD su osudile napade, koje nose „sve oznake“ napada talibana.

Talibani su ofanzivu protiv avganistanskih snaga počeli u maju, čim je počelo povlačenje stranih vojnika, a države Zapada zbog pogoršanja stanja u Avganistanu evakuišu svoje građane.

BONUS VIDEO: Požari u Turskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar