Umro poslednji francuski borac iz elitne jedinice iz Drugog svetskog rata

Svet 12. okt. 202120:38
Podeli:
hubert germain Iber Zermen
Iber Žermen Foto:Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Poslednji francuski borac iz elitne odlikovane brigade iz Drugog svetskog rata Iber Žermen umro je u 102. godini, objavila je francuska ministarka odbrane.

„Želela bih pre svega da vas obavestim o smrti Ibera Žermena našeg poslednjeg živog druga oslobođenja… to je važan trenutak naše istorije“, rekla je Florans Parli u obraćanju Senatu.

Osnivač Francuskih slobodnih snaga (FFL) Šarl de Gol ustanovio je Orden oslobođenja u novembru 1940. za nagrađivanje osoba ili vojnih ili civilnih zajednica koje će se istaći u oslobađanju Francuske.

Bilo je samo 1.038 dobitnika tog ordena poznatih kao Drugari oslobođenja, među kojima i šest žena.

Iber Žermen će biti sahranjen u Mon-Valerijanu kod Pariza, glavnom mestu gde su pogubljeni pripadnici Pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata, koje je postalo mesto sećanja.

Francuski predsednik Emanuel Makron će voditi ceremoniju 11. novembra kod Trijumfalne kapije u Parizu i u Mon Valerijanu.

Žermen, rođen 6. avgusta 1920, pobegao je u London 1940. da se pridruži Pokretu otpora. Ranjen je u Italiji tokom rata, takođe se borio u Egiptu, Libiji i učetsvovao u iskrcavanju saveznika na jugu Francuske u Provansi 1944.

General De Gol mu je uručio orden krajem juna 1944. u Italiji.

Posle rata Žermen je služio kao gradonačelnik, poslanik i ministar za vreme predsednika Žorža Pompidua (1969-1974), a 6. avgusta je proslavio svoj 101. rođendan.

Bonus video: Bitka za Lenjingrad

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar