Podeli
Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Broj američkih žrtava koronavirusa u utorak je prešao 200.000 - a predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je to "šteta".

Brojka od 200.000 je bila nezamisliva pre osam meseci, kada je bolest stigla do najbogatije zemlje sveta, sa modernim laboratorijama, vrhunskim naučnicima i velikim zalihama lekova i medicinske opreme. Ipak, Amerika ostaje najteže pogođena zemlja, a kako piše Gardijan, Tramp je po završetku predizbornog mitinga u Pitsburgu rekao medijima: “Da nismo sve uradili kako treba, imali biste 2,5 miliona mrtvih.”

Pročitajte još:

Sumornu cifru od 200.000 – daleko najveći bilans žrtava virusa u celom svetu – objavio je Džons Hopkins, na osnovu podataka koje dostavljaju zdravstvene vlasti pojedinačnih američkih država. Broj umrlih u SAD trenutno je 67 puta veći od broja žrtava terorističkih napada 11. septembra, i približno je jednak populaciji Solt Lejk Sitija ili Hantsvila u Alabami.

Pet meseci, Amerika je prva na svetu po broju potvrđenih infekcija i smrtnih slučajeva. SAD imaju manje od 5% svetske populacije ali više od 20% potvrđenih smrtnih slučajeva.

Samo pet zemalja – Peru, Bolivija, Čile, Španija i Brazil – imaju veći broj smrtnih slučajeva Kovida-19 po broju stanovnika. Brazil je drugi na spisku zemalja sa naviše smrtnih slučajeva, oko 137.000 a sledi Indija sa oko 89.000 i Meksiko sa oko 74.000 žrtava.

Tramp je ponovo za ovaj tragični bilans okrivio Kinu iz koje je virus krenuo prošle godine rekavši da je Kina trebalo da “zaustavi virus na granici”, a potom dodao: “Kina je dozvolila da se ovo desi i samo to upamtite.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar