„Ulažemo 300 milijardi“: Nova strategija EU koja će pomrsiti konce Kini

Svet 01. dec. 202114:15 > 14:38
Podeli:
Ursula fon der Lajen Foto: AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

Uticaj Kine je svima dobro poznat kada je reč o području Zapadnog Balkana. Srbija i susedna Crna Gora grcaju u kineskim kreditima, za koje stručnjaci kažu da predstavljaju "dužničko ropstvo", kojima su obuhvaćene i buduće generacije. Evropska unija skovala je plan koji će se suprostaviti kineskom uticaju u mnogim delovima sveta. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je globalni investicioni plan koji se smatra rivalom kineskoj inicijativi "Pojas i put".

Ovo zapravo predstavlja pokušaj Zapada da se suprostavi kineskom uticaju u Africi, ali i mnogim zemljama širom sveta.

„Kao deo našeg globalnog oporavka, želimo da redizajniramo način na koji povezujemo svet za bolji napredak. Evropski model odnosi se na ulaganje u tvrdu i meku infrastrukturu, u održiva ulaganja, u digitalnu tehnologiju, klimu i energiju, promet, zdravstvo, obrazovanje i istraživanje, kao i u povoljno okruženje koje garantuje jednake uslove“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen Foto: Epa/Efe

Šta podrazumeva grandiozni plan

Evropska unija razmatrala je kako može da iskoristi milijarde evra, koje su prihodovane od država članica, finansijskih institucija i privatnog sektora.

Komisija navodi da EU neće ponuditi samo solidne finansijske uslove za partnere, dajući bespovratna sredstva, povoljne zajmove i proračunska jamstva za smanjenje rizika ulaganja i poboljšanje održivosti duga, već će da promoviše najviše ekološke, društvene i strateške standarde upravljanja.

Fon der Lajen je obećala da će pružiti tehničku pomoć partnerima kako bi se poboljšao njihov kapacitet za pripremu verodostojnih projekata koji osiguravaju vrednost za novac u infrastrukturi.

Države članice EU, evropske institucije, uključujući Evropsku investicionu  banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), nastojaće da mobilišu privatni sektor kako bi se ulaganja iskoristila za transformacijski učinak.

Fon der Lajen kaže da evropska strategija treba da bude „istinska alternativa“ za kinesku inicijativu „Pojas i put“.

 

Šta je inicijativa „Pojas i put“

Strategija „Pojas i put“ je centralni deo kineske spoljne politike, a bazirana je na razvijanje trgovinskih veza ulaganjem novca u nove puteve, luke, železnice i mostove.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ona je doprla do Azije, Indo-Pacifika, Afrike, pa čak i do bližih suseda EU na Zapadnom Balkanu. Iako je Kina profitirala od ovakvih ugovora, strategija je kritikovana od strane zvaničnika EU, jer predstavlja sredstvo za pružanje „predatorskih zajmova“, u onome što se naziva „diplomatija dužničke zamke“.

Ekonomski i geopolitički uticaj Kine je rastao proporcionalno sa pogoršanjem odnosa sa Zapadom. Evropska unija sada želi da upravlja sopstevnim uticajem i resursima.

EU je prethodno naglasila da je novi pristup Unije „zasnovan na vrednostima“ i „transparentan“, tvrdeći da želi da stvori veze, a ne zavisnosti.

BONUS VIDEO Kolika je moć kineskih investitora u Srbiji?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar