Ukrajinske vlasti zabranile tri proruske televizije

Svet 03. feb. 202118:49
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zabranio je tri televizije označene kao proruske, u pokušaju borbe protiv uticaja Kremlja, saopštio je danas kabinet predsednika.

Posle odluke Saveta za nacionalnu bezbednost, Zelenski je potpisao ukaz kojim se uvode sankcije protiv proruskog poslanika Tarasa Kozaka i osam kompanija koje on poseduje, medju kojima su tri televizije, 112 Ukrajina, Zik TV i Njuzoan (Newsone).

Iako te televizije zvanično pripadaju Kozaku, one se smatraju vlasništvom drugog proruskog poslanika Viktora Medvedžuka, bliskog predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, koji redovno posećuje Kremlj.

„Ti televizijski kanali su odavno zaboravili na novinarske standarde pošto su postali instrument rata protiv Ukrajine i dobijaju sredstva od Rusije. Zbog toga su one sada blokirane kako bi se zaštitila nacionalna bezbednost“, saopštilo je predsedništvo Ukrajine.

Kremlj je osudio tu odluke i ocenio da ugrožava slobodu izražavanja.

Ukrajinsku odluku pozdravile su SAD.

POGLEDAJTE JOŠ:

Više od 13.000 ljudi poginulo je od 2014. godine u sukobu proruskih pobunjenika sa ukrajinskim snagama bezbednosti na istoku te zemlje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar