Ukrajina zabranila muziku ruskih izvođača, ali postoji i „bela lista“

Svet 19. jun. 202219:59
Podeli:
Parlament Ukrajina
Parlament Ukrajine Foto:Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Vrhovna rada Ukrajine (Parlament) izglasala je zabranu muzike ruskih izvođača na javnim prostorima u državi. Saopštio je to poslanik Jaroslav Železnjak, a prenosi ruska Novaja gazeta Evropa. Takođe je zabranjen uvoz i distribucija knjiga i štampe iz Rusije,

Prema njegovim rečima, predlog zakona su podržale 303 osobe. Prema tekstu dokumenta, muzičkim izvođačima iz Rusije biće zabranjeno da javno nastupaju u Ukrajini, a zabranjeno je i puštanje njihove muzike i muzičkih spotova.

Izuzetak će biti, kako piše Novaja gazeta, izvođači koji više nisu državljani Ruske Federacije. Osim toga, Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) vodiće „belu listu” muzičara koji su osudili vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu. Ova lista će biti javna i ažurirana.

Železnjak je rekao i da je Parlament zabranio uvoz i distribuciju knjiga i drugih izdavačkih proizvoda iz Rusije, sa teritorija koje su Rusija i Belorusija privremeno okupirale. Za taj predlog je glasalo 306 ljudi.

Predlog zakona o zabrani ruske muzike pokrenulo je u maju 10 narodnih poslanika Ukrajine iz različitih frakcija. Predložili su i povećanje pesama na ukrajinskom jeziku u radio-emitovanju na 40 odsto (sada je 35), kao i povećanje dnevnog obima TV programa na državnom jeziku na 75 odsto.

BONUS VIDEO: Aleksandra Gusaka Oleksij Otkidah i Emil Zoronjić: Sve dublji jaz među mladima u Rusiji i Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar