Ukrajina uvela sankcije ruskim institucijama i kompanijama

Svet 04. apr. 202119:23
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je danas sankcije koje je nacionalni Savet za bezbednost i odbranu uveo Ruskoj federalnoj agenciji Komonvelta Nezavisnih država za sunarodnike koji žive u inostranstvu i za međunarodnu humanitarnu saradnju, kompaniji Volga-Dnjepar i još 77 ruskih kompanija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sankcije su uvedene i za nekoliko domaćih kompanija, ali i za 10 državljana Ukrajine koje je predsednik Zelenski nazvao „najvećim ukrajinskim švercerima“.

Ministar kulture Ukrajine Aleksander Tkačenko pozvao je ranije nacionalni Savet za bezbednost i odbranu da razmotri svrsishodnost rada ruske kancelarije za humanitarnu saradnju u Kijevu, navodeći da je uključena u širenje ruske propagande i narativa pod plaštom kulturne i naučne saradnje.

Ministra Tkačenka posebno je naljutilo što je ruska kancelarija u Kijevu najavila Međunarodno takmičenje savremenih pesnika koje je nazvala “Ševčenkovi dani“, uz objašnjenje da je reč o „rusko-ukrajinskom pesniku“.

Potpredsednik gornjeg doma parlamenta Rusije Konstantin Kosačev ocenio je poteze Kijeva kao „još jedan primer postupne degradacije ukrajinskih vlasti zbog njihove politike prema Rusiji“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar