Ukrajina usvojila zakon, može da zove rezerviste u vojsku

Svet 21. apr. 202121:59
Podeli:
Foto:EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se omogućava pozivanje rezervista na služenje vojske bez objavljivanja mobilizacije, saopštila je njegova kancelarija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovaj zakon usvojen je u vreme kada Rusija gomila trupe blizu ukrajinske granice i kada se sve više krši primirje u istočnoj Ukrajini gde se ukrajinske snage bore protiv proruskih separatista od 2014.

Novi zakon koji je ukrajinski parlament usvojio krajem marta će omogućiti zemlji brzo da popuni vojne jedinice odbrambenih snaga sa rezervistima i time znatno pojača njihovu borbenu efikasnost za vreme vojne agresije, navodi se u saopštenju iz kancelarije Zeleknskog.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak da se rusko raspoređivanje trupa na granici sa Ukrajinom nastavlja i da se očekuje da će se nagomilati više od 120.000 vojnika za oko nedelju dana. Kuleba je pozvao Zapad da pojača sankcije Moskvi usmeravajući ih na cele sektore ruske ekonomije.

Moskva je odbacila zabrinutost Ukrajine i zapada oko gomilanja snaga navodeći da ona može slobodno da raspoređuje svoje snage i naglašavajući da one ne prete nikome.

Istovremeno, Kremlj je upozorio ukrajinske vlasti da ne pokušaju silom da ponovo preuzmu kontrolu nad pobunjeničkim istokom zemlje navodeći da bi Rusija mogla da bude primorana da interveniše da zaštiti civile u toj oblasti.

Zelenski je u utorak rekao u video obraćanju naciji da Ukrajina nikad ne bi počela rat ali da bi uvek ostala do kraja i predložio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se sastanu u istočnoj Ukrajini da smire tenzije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da nije siguran da Putin ima vremena da pogleda obraćanje Zelenskog.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar