Ukrajina: Pečat na ikoni dokaz da je vlasništvo naše države

Svet 21. dec. 202020:29
Podeli:
Foto:Ovsyannikova Yulia / Zuma Press / Profimedia

Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine analiziralo je ikonu koju je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i zaključilo da je reč o slučaju u vlasništvu Ukrajine. Dodik je danas hospitalizovan na UKC-u u Banjaluci zbog mučnine a prethodno mu je naređeno da bude izolovan zbog kontakta sa osobom koja je bila pozitivna na koronavirus. Dodikov test pokazao je da Covid-19 nije pozitivan.

„Ovo je pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju. Činjenica da na ikoni stoji pečat regionalne komisije ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine “, rekla je zamenik ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko.

Ovo ukrajinsko ministarstvo priprema upite za Državni arhiv Odeške oblasti, Odeški arheološki muzej, Nacionalni muzej istorije Ukrajine i druge muzejske institucije kako bi pribavilo arhivsku građu o aktivnostima pomenute regionalne komisije, informacije o njenim kulturnim vrednostima i jasnu identifikaciju ikone.

„Ministarstvo takođe priprema seriju pisama agencijama za sprovođenje zakona (SBU – Državna bezbednost Ukrajine, Nacionalna policija, SZRU – Spoljnoobaveštajna služba Ukrajine) sa zahtevom za mere odgovora iz svoje nadležnosti. Neophodno je uspostaviti lanac kretanja i vreme kretanja ove ikone iz Ukrajine i njenu teritoriju u Bosni i Hercegovini “, rekao je Fomenko.

Ukrajina i Bosna i Hercegovina su države potpisnice Konvencije od 14. novembra 1970. o merama za zabranu i sprečavanje neovlašćenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva nad kulturnim dobrima.

U skladu sa članom 7, države potpisnice se obavezuju da zabrane uvoz kulturnih dobara ukradenih iz muzeja ili verskog ili svetovnog istorijskog spomenika i, na zahtev druge države potpisnice, da preduzmu odgovarajuće korake za identifikaciju i vraćanje bilo kog takvog kulturnog dobra.

Podsetimo, 16. decembra portal Klik.ba otkrio je da ambasada Ukrajine u BiH traži od vlasti u BiH da objasne sve detalje u vezi sa doniranom 300-godišnjom ikonom iz Luganska, koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Serhiju Lavrov. Ukrajinci tvrde da je to objekat koji predstavlja njihovo kulturno nasleđe.

Od tada se niko zvanično iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, niti iz Vlade Republike Srpske, niti iz SNSD-a, zvanično oglašava. U međuvremenu, Dodik je danas hospitalizovan na UKC-u u Banjaluci zbog mučnine i bolova u stomaku, a prethodno mu je naređeno da bude izolovan zbog kontakta sa osobom koja je bila pozitivna na koronavirus. Dodikov test pokazao je da Covid-19 nije pozitivan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar