Ukrajina odbila predlog „Gasproma“: Ne želi ruski gas

Svet 24. jul. 202121:38 > 21:39
Podeli:
FOTO: (AP Photo/Dmitry Lovetsky, file)

Predlog „Gasproma“ koji je očuvanje tranzita gasa preko Ukrajine povezao sa isporukama ruskog gasa Kijevu, nije neprihvatljiv, saopštio je predsednik borda direktora „Naftogas Ukrajina“ Jurij Vitrenko. Ukrajina ne želi da, ako ostane tranziter, dodatno plaća Rusiji za gas, pošto na uvoz troši manje, nego što dobija za tranzit, izjavio je Aleksej Miler, top menadžer "Gasproma".

Miler je izrazio spremnost kompanije da poveća tranzit gasa preko Ukrajine, ako to za nju bude ekonomski isplativo.

Po mišljenju Vitrenka, Rusija ovim predlogom pokazuje da želi da se direktno sa Ukrajinom dogovara o ovom pitanju. Navodno, ruski lider Vladimir Putin želeo je da razgovara sa Ukrajinom, ne samo o tranzitu, već i o izvozu gasa. Direktor „Naftogasa“ je u tome video nametanje Kijevu „naduvanih cena“ za gas.

„Rezultat toga bilo je da smo za ruski gas prosečno plaćali pet milijardi dolara više, nego što smo dobijali za tranzit“, objasnio je Vitrenko.

On je dodao da Ukrajina ne želi da, ako ostane tranziter, dodatno plaća Rusiji za gas, pošto na uvoz troši manje, nego što dobija za tranzit. On nije naveo tačnu količinu gasa koju Kijev sada kupuje iz Evrope, a koliko je ranije kupovao od „Gasproma“.

„Ukrajina je sada u plusu, uplaćujemo novac u državni budžet. Nije nam potreban sporazum kojim bi novac iz Ukrajine išao u Rusiju“, zaključio je on.
Vitrenko je odbacio garancije Moskve za nastavak tranzita u narednih 10 godina, pošto joj Kijev „ne može da veruje“.

Ukrajina je 2015. godine obustavila kupovinu ruskog gasa i počela da kupuje iz evropskih zemalja.

Tokom protekle nedelje Vašington i Berlin su postigli dogovor o „Severnom toku 2“, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u Kijevu. Ukrajinske vlasti, koje strahuju da će izgubiti status tranzitne zemlje za transport ruskog gasa, upozoravaju da će nastaviti da se bore protiv ovog projekta a od EU traže kompenzacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar