Ukaz Željke Cvijanović: Inckove izmene krivičnog zakona BiH ne važe u R.Srpskoj

Svet 13. okt. 202109:02
Podeli:
Valentin Incko Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Od danas u RS neće važiti izmene krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke doneo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivši visoki predstavnik Valentin Incko je pred kraj mandata nametnuo izmene krivičnog zakona BiH, kojima se uvodi krivična odgovornost za negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

„Proglašavam zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi zakon o dopuni krivičnog zakona BiH, koji je Narodna skupština RS usvojila na dvadesetoj posebnoj sednici održanoj 30. jula 2021. godine“, navedeno je u ukazu predsednice RS Željke Cvijanović, a prenosi Klix.ba.

U članu 1. se kaže da se „odluka visokog predstavnika neće primenjivati na teritoriji RS“.

U članu 2 piše da „nadležni organi RS neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primene odluke visokog predstavnika, a u članu 3 se precizira da će zakon RS stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Osim ovog ukaza, predsednica RS je potpisala i ukaz o proglašavanju zakona o dopunama krivičnog zakona RS u kojem se zabranjuje omalovažavanje Republike Srpske.

„Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, biće kažnjen kaznom zatvora do tri godine“, piše u zakonu.

Ako je ovo delo izvršeno „na način da se RS označava kao agresorska ili genocidna tvorevina, ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će biti kažnjen kaznom zatvora od šest meseci do pet godina“, stoji u tekstu novog zakona.

Takođe se precizira da ukoliko ovo počini osoba iz neke institucije ili službeno lice, biće kažnjena zatvorom od dve do deset godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar