Uhapšeni svi osumnjičeni za ubistvo novinarke sa Malte

Svet 25. feb. 202114:51 > 14:57
Podeli:
Dafne Karuana Galicia Foto: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA

Svi umešani u slučaj ubistva novinarke sa Malte, Dafne Karuana Galicije 2017. godine, uhapšeni su, saopštio je juče šef nacionalne policije Malte. Komesar Angelo Gafa govorio je na konferenciji za štampu koja je održana dan nakon što je policija uhapsila trojicu muškaraca u vezi sa ubistvom, prenosi Tajms ov Malta.

PROČITAJTE JOŠ:

Do sada se sedam muškaraca izjasnilo krivim za ubistvo novinarke.

„Uz dokaze koje imamo, možemo da kažemo da je svaka osoba koja je umešana, bilo da je nalogodavac ili saučesnik, uhapšena i da se suočava sa optužbama“, rekao je Gafa, prenosi Tajms ov Malta.

Hapšenje je usledilo nakon što je muškarac koji je optužen da je počinio ubistvo priznao krivicu u zamenu za smanjenu, 15-godišnju kaznu zatvora, umesto moguće doživotne.Jedan sudski izvor rekao je da je Vins Muskat, koji je do sada poricao krivicu, pružio policiji informacije od vitalnog značaja o slučaju zbog kojeg se korupcija na Malti našla u centru pažnje, preneo je Rojters.

Muskat je sa još dva muškarca uhapšen u decembru 2017. i optuženi su za planiranje i izvršenje ubistva. Muskatovi navodni saradnici, braća Alfred i Džordž Deđorđo, i dalje poriču krivicu. Trojica koji su juče uhapšeni imenovani su kao Džejmi Vela i braća Adrijan i Robert Ađijus.

Oni su, kako je preneo Rojters, osumnjičeni da su nabavili bombu i SMS šifru za njeno aktiviranje.

Malteški mediji pišu da su braća Ađijus i Vela bili među 10 osoba koje su uhapšene tokom policijskih racija u decembru 2017. Njih trojica su pušteni i nikad nisu optuženi.

„Tajms ov Malta“ je ranije objavio da je Muskat voljan da imenuje Roberta Ađijusa i Velu kao osobe koje su nabavile bombu kojom je ubijena istraživačka novinarka. Taj list je objavio da je Muskatu nuđeno 1.500 evra mesečno da ćuti o njima dvojici. Njegov advokat je za malteški dnevni list izjavio prošle godine da je on odbio tu ponudu.

Karuana Galicija je ubijena u eksploziji automobila bombe u oktobru 2017. Policija tvrdi da su Muskat i njegovi prijatelji daljinski aktivirali napravu posmatrajući je dok se vozila od kuće, prenosi Vijesti.me.

Jedan od najbogatijih malteških biznismena, Jorgen Fenek, koji je imao veze u političkom vrhu, sumnjiči se za organizovanje ubistva i optužen je za saučesništvo. Melvin Teuma, koji tvrdi da je posrednik u zaveri, 2019. je ponudio dokaze u zamenu za pomilovanje.

Muskatov zahtev za sličnu nagodbu odbijen je prošlog meseca. On je prihvatio sporazum o priznanju krivice, nudeći informacije o slučaju novinarke i o nerešenom ubistvu jednog lokalnog advokata 2015. Veruje se da ta dva slučaja nisu povezana.

Muskat nije u srodstvu za Džozefom Muskatom, bivšim premijerom koji je bio na funkciji kada je ubijena Karuana Galicija i podnio ostavku u decembru 2019.

Fenek je bio blizak prijatelj Kita Šembrija, bivšeg šefa Muskatovog kabineta, koji tvrdi da nije uradio ništa nezakonito niti da je znao bilo šta o ubistvu ili počiniocima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar