Osumnjičeni za skrnavljenje groba u Baru pušteni na slobodu

Svet 08. nov. 202020:02 > 21:32
Podeli:
Foto:EPA-EFE/NIC BOTHMA

Sveštenik Jovan Plamenac i njegov sin Krsto pušteni su večeras da se brane sa slobode nakon što su saslušani u barskom tužilaštvu. Oni su uhapšeni danas zbog sumnje da su oskrnavili i oštetili grobnicu mitropolita Arsenija Plamenca. Ispred tužilaštva u Baru okupilo se večeras nekoliko desetina građana u znak protesta zbog ovog hapšenja..

Barska policija je u subotu, 7. novembra, obaveštena da je u mestu Brčeli uništen nadgrobni spomenik u krugu manastira i da su preduzete mere i radnje na rasvetljavanju ovoga događaja.

Kako navodi u saopštenju policije, prikupljena su obaveštenja od više građana i crkvenih lica. „Budući da su, kako se sumnja, ova dva lica izvršili krivično delo u krugu manastira, nakon izjašnjenja nadležnih institucija o statusu ovoga manastira kao kulturnog dobra, o tome će biti obavešten nadležni državni tužilac koji će se izjasniti o eventualnom postojanju još jednog krivičnog dela u odnosu na osumnjičene“, poručuje se u saopštenju policije.

Ispred tužilaštva u Baru okupilo se večeras nekoliko desetina građana u znak protesta zbog hapšenja Plamenca i njegovog sina.

U Brčelima (Crmnica) je juče oskrnavljena je i oštećena grobnica mitropolita Arsenija Plamenca. Gornji manastir u Brčelima je pod kontrolom Srpske pravoslavne crkve – Mitropolije crnogorsko-primorske.

Foto: Printscreen/YouTube/Aleksandra Obradović

Meštani Brčela protestovali su danas zbog skrnavljenja grobnice u manastiru, tvrdeći da je Srpska pravoslavna crkva preko sveštenika Jovana Plamenca neovlašćeno i protivzakonito prekopala grob mitropolita kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Skrnavljenje groba mitropolita Arsrenija Plamenca najoštrije je osudio  i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, i poručio da treba procesuirati odgovorne.

Krivokapić je rekao za Antenu M da je skrnavljanje bilo kog objekta, a posebno sakralnog u Crnoj Gori, poput napada na neku svetinju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar