Uhapšeni Česi koji su išarali rusku ambasadu kečapom

Svet 18. apr. 202111:08
Podeli:
Foto:shutterstock By Monika Gruszewicz

Češka policija uhapsila je noćas sedmoro ljudi koji su poprskali rusku ambasadu u Pragu kečapom posle odluke čeških vlasti da proteraju 18 ruskih diplomata zbog sumnji da su agenti ruske službe GRU umešani u eksploziju u češkim magacinima municije 2014. godine kada su poginule dve osobe.

Pročitajte još:

Akcija je trebalo da podseti na dve žrtve eksplozije municije u Vrbjeticama na jugu Češke, a kečap kojim je poprskan zid ambasade na Trgu Borisa Njemcova u Pragu simbol je krvi koju, prema osnovanim sumnjama čeških obaveštajnih službi i policije, imaju na rukama ruski agenti GRU.

Vicepremijer i ministar unutrašnjih i privremeno spoljnih poslova Jan Hameček sinoć je predao notu ruskom ambasadoru u Pragu po kojoj je 18 ruskih diplomata, koje su češke vlasti pouzdano identifikovale kao obaveštajce GRU i SVR, proglašeno za nepoželjne i dat im je rok od 48 sati da napuste Češku.

Premijer Andrej Babiš saopštio je na vanrednoj konferenciji za novinare da je češka istraga eksplozija municije u magacinima u Vrbjeticama 16. oktobra i 3. decembra 2014. godine pribavila nedvosmislene dokaze za sumnju da su u eksploziju umešani ruski agenti GRU iz specijalne jedinice 29.155.

Istovremeno češka policija objavila je fotografije i imena dvojice ruskih državljana, ranije osumnjičenih za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji 2018. godine, i zatražila je pomoć javnosti i sve informacije u vezi sa njihovim boravkom u Češkoj u vreme prve eksplozije u oktobru 2014. godine.

Češka Nacionalna centrala za organizovani kriminal saopštila je da su se dvojica ruskih državljana, za koje britanska obaveštajna služba od napada na Srkipalja tvrdi da su u stvari agenti GRU Aleksandar Miškin i Anatolij Čepiga, sa pasošima na druga imena boravili u Češkoj od 11. do 16. oktobra 2014. godine a zatražili su i dobili odobrenje da obiđu skladišta municije u Vrbjeticama.

Preduzeće Imeks Grup je tada u Vrbjeticama u iznajmljenim magacinima koji su eksplodirali čuvala oružje koje je trebalo da preuzme bugarski trgovac oružjem Emilijan Gebrev i verovatno ga isporuči Ukrajini, ili prema drugoj radnoj verziji u istrazi češke policije bilo je namenjeno preko SAD za Siriju, javlja češki javni radio servis Radiožurnal.

Advokat Imeks Grupe Radek Ondrouš potvrdio je danas češkim medijima da je najavljena i odobrena poseta dan pred eksploziju u Vrbjeticama, ali ne na imena agenata Miškin i Čepiga, i ne ruskim državljanima, nego jedne druge zemlje i da ne zna da li su došli ,a ukoliko jesu onda su to uradili bez znanja Imeks Grupe.

Češka policija saopštila je da su ta dvojica agenata čije su fotografije objavili, koristilii ruske pasoše sa drugim imenima sa kojima su ušli u Češku i pasoše Moldavije i Tadžikistana koje su podneli kada su tražili odobrenje za ulazak u Vrbjetice.

Ruski zvaničnici osudili su proterivanje 18 diplomata iz Praga kao besmislicu koju su Česi izmislili da se solidarišu sa Amerikancima, a portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da Česi dobro znaju šta ih čeka zbog takvih trikova.

Češki premijer Andrej Babiš obavestio je o aferi predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela a vicepremijer Hamaček potvrdio je danas da će o tome razgovarati u ponedeljak i ministri spoljnih poslova Evropske unije i da je dao instrukciju češkim ambasadorima u EU i NATO da obaveste saveznike.

Češka opozicija zatražila je od vlade da hitno informiše parlament i nadležne odbore jer se, ako su sumnje zaista osnovane, radi o državnom terorizmu Rusije na teritoriji druge suverene države.

Sanacija magacina municije u Vrbjeticama posle eksplozija 16. oktobra i 3. decembra 2014. godine koja je raznela municiji na daljinu od 1.5km završena je tek prošle godine u oktobru i koštala je državu desetine miliona evra, a policijska istraga još je u toku.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar