Uhapšen prevarant, zna šifru za bitkoine od 50 miliona evra

Svet 05. feb. 202118:08
Podeli:
Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Nemački tužioci su od jednog prevaranta zaplenili bitkoine vredne više od 50 miliona evra, ali ne mogu da "otključaju“ novac jer osuđenik nije želi da im da lozinku za pristup.

Tužilac u bavarskom gradu Kemptenu Sebastijan Murer potvrdio je slučaj čoveka koji je osuđen zbog prevare i sve vreme boravka u zatvoru ne želi da kaže šifru za pristup novcu, koju je policija neprestano pokušavala da otkrije i pristupi sumi od više od 1.700 bitkoina.

„Pitali smo ga, ali on nije rekao, možda nije ni znao“, rekao je tužilac za Rojters.

Prevarant je osuđen na više od dve godine zatvora zbog tajnog instaliranja softvera na druge računare kako bi ih iskoristio da „rudari “ ili proizvodi bitkoine.

Bitkoin se čuva u softveru poznatom kao digitalni novčanik koji je osiguran šifrovanjem. Lozinka se koristi kao ključ za dešifrovanje, otvaranje novčanika i pristup bitkoinu. Kada se lozinka izgubi, korisnik ne može da otvori novčanik.

Kada je prevarant stavljen iza rešetaka, njegova zaliha bitkoina vredela je delić trenutne vrednosti ove kriptovalute. Cena bitkoina je porasla tokom protekle godine, dostigavši rekordnih 42.000 dolara u januaru, ali su vlasti ipak osigurale da muškarac ne može da pristupiti ovom sada velikom iznosu novca, navodi agencija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar