Kineski milijarder dobio 18 godina zatvora: Kažu da je „izazivao nevolje“

Svet 28. jul. 202115:54
Podeli:
Foto:Shutterstock

Kineski milijarder, uzgajivač svinja i poljoprivredni magnat Sun Davi je, nakon višenedeljnih tajnih saslušanja, osuđen na 18 godina zatvora i izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 3,11 miliona juana (345.000 funti) zbog niza krivičnih dela, uključujući "izazivanje nevolja". Međutim, posmatrači tvrde da je čitav ovaj slučaj politički motivisan, piše Tanjug.

Pročitaj još:

Sud u kineskom gradu Gaobeidian u provinciji Hebei (ne treba ga pomešati sa opštinom Gaobeidian u Pekingu), navodi da je Sun osuđen za krivična dela kao što su „okupljanje grupe ljudi za napad na državne organe“, „ometanje vlade“ i „izazivanje sporova i izazivanje nevolja“, što su uopšteni termini koji se često koriste protiv aktivista za ljudska prava i neistomišljenika, prenosi britanski list „Gardijan“.

Sun, otvoreni kritičar vlasti u Pekingu, uhapšen je 11. novembra zajedno sa više od 20 ljudi, uključujući njegovu suprugu, dva sina i snahe.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je optužnica očigledna odmazda za Sunovu dugogodišnju podršku i njegova prijateljstva sa neistomišljenicima vlasti u Pekingu.

Sun, koji je ovog meseca napunio 67 godina, bivši je uzgajivač svinja koji je osnovao „Davu grupu za uzgoj životinja i stočarstvo“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram