Udarac za Trampa: Mora sudu da dostavi poreske prijave

Svet 20. avg. 202021:53
Podeli:
Tramp
Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Američki predsedik Donald Tramp ne može blokirati sudski poziv da dostavi poreske prijave za period od osam godina, odlučio je federalni sudija.

Okružni sudija Viktor Marero nije prihvatio argumente Donalda Trampa da je sudski poziv, koji je izdala velika porota na zahtev okružnog tužioca Menhetna i demokrate Sajrusa Vensa protiv njegove računovodstvene kompanije „Mazars USA“, bio „daleko preširok” te izdat sa lošom namerom.

Ovo je novi udarac za republikanskog predsednika koji želi da svoje finansije drži dalje od javnosti, navodi Njujork Tajms.

U odluci Marero ističe da bi, kada bi Trampu dopustio da blokira sudski poziv, to bilo „neopravdano širenje” predsedničkog imuniteta.

Tramp se na odluku odmah žalio i podneo zahtev za odlaganje podnošenja traženih dokumenata, naglašavajući da će pretrpeti nepopravljivu štetu jer bi bile objavljene njegove „privatne, poverljive informacije”.

Pravni spor i pravila o tajnosti rada velike porote znače da Trampove poreske prijave najverovatnije neće biti objavljene pre predsedničkih izbora, koji su zakazani za 3. novembar.

Tramp se već dugo bori protiv pokušaja poslanika i tužioca da dođu u posed tih dokumenata i po tome odskače od svojih prethodnika koji su te podatke bez problema objavljivali.

U pitanju je sudski poziv od avgusta 2019. u vezi Vensove krivične istrage o Trampu i njegovoj korporaciji.

Vens tvrdi da je u Trampovoj korporaciji možda bilo krivičnih dela, uključujući moguće prevare s osiguranjima i bankovne prevare.

Sudija je presudio da predsednik ne sme biti zaštićeniji od pravosudnog postupka nego bilo koji drugi građanin, osim ako su u pitanju njegove ustavne dužnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar