Udarac za hrvatski turizam: Italijani otkazuju letovanja

Svet 13. avg. 202023:21
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Ograničenje koje je Italija sinoć uvela za sve koji se vraćaju iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španije već je dovelo do otkazivanja dolaska italijanskih turista u Hrvatsku.

Vest da treba da dokažu da su u poslednja 72 sata testirani i da su bili negativni, a ako to ne mogu, moraju se obavezati da će se testirati tokom 48 sati izazvala je zabrinutost među italijanskim turistima koji otkazuju svoj dolazak u Hrvatsku, prenosi portal Index.

„To je odluka koja je doneta juče, tako da već beležimo otkazivanja samih rezervacija“, kazao je direktor kampa Masimo Piuti za Novu TV.

„Celo jutro primamo pozive italijanskih turista kojima je žao zbog ove odluke. Međutim, pokazuju i dalje interes za Hrvatsku i žele doći u Hrvatsku“, kaže Viviana Vukelić, direktorka Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Italiji.

A onima koji su već tu odluka njihove vlade nije jasna.

U Hrvatskoj je trenutno 46.000 Italijana

Letovanje se preko noći zakomplikovalo za italijanske turiste koji odmaraju u Hrvatskoj, a kojih je trenutno oko 46.000.

„Čudi me jer mislim da imamo previše slučajeva u Italiji. Ne znam sada tačno kako je u Hrvatskoj, ali mislim da ste imali relativno malo slučajeva u odnosu na Italiju“, rekla je jedna Italijanka za Novu TV.

Boris Žgomba, predsednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, govori kako mu nije jasno zašto je Italija povukla ovakav potez.

U Istri i na Kvarneru trenutno se odmara oko 30.000 italijanskih turista, što je dve trećine njihovog ukupnog broja u zemlji. Zabrinuti su zbog nove informacije, ali još ništa ne znaju.

„Doista predivno. Ništa još ne znamo. Ne razumemo, ako se ne testiramo, hoće li nam se nešto dogoditi? Je li to moja odgovornost, hoću li se javiti u bolnicu? Bar da su nam to pre rekli, ne sad kad smo ovde već tri dana“, rekla je za HRT jedna  turistkinja.

Načelnik Štaba civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da ga ta odluka lično žalosti.

„Mislim da nismo tako loši u epidemiološkom smislu, pogotovo oni znaju koje su regije u Hrvatskoj više podložne, koje su manje. Istra je potpuno sigurna regija za njih i Primorsko-goranska i veći deo celog priobalja. Prema tome nas žalosti zato što će to komplikovati celu situaciju oko turizma i definitivno nije dobra“, rekao je Kozlevac danas u HRT-ovoj emisiji Regionalni dnevnik, dodavši da se ne može oteti utisku da postoje još neki razlozi za tu odluku.

„Pretpostavljam da su to turistički. Hrvatska je hit ove sezone, turizma je tu puno, paralelno se borimo s virusom, uspešno, manje uspešno, uspešno. Prema tome, verovatno će i tu biti poneki razlog“, rekao je Kozlevac.

Komentari

Vaš komentar