Udala se princeza Mako: Pozdravila se sa porodicom i napustila carsku palatu

Svet 26. okt. 202111:02 > 27. okt. 2021 17:41
Podeli:
Foto:Nicolas Datiche/Pool Photo via AP

Japanska princeza Mako odrekla se carske titule da bi se udala za svog verenika Keija Komura, običnog građanina. Njena veridba je isprva imala podršku javnosti, ali se to ubrzo preokrenulo zbog jednog "skandala" koji se vezuje za majku njenog izabranika.

PROČITAJTE JOŠ:

Mako (30) se udala za svog izabranika u Tokiju. Iako je carsko venčanje obično velika stvar u Japanu, ovog puta je sva fama izostala. Par se venčao na privatnoj ceremoniji bez tradicionalnog prijema, banketa i svečane porodične fotografije, prenosi Dejli mejl.

Mlada je uslikana kako odlazi iz carske rezidencije svoje porodice na imanju Akasaka, klanjajići se svom ocu prestolonasledniku Akišinu (Fumihitu) od Japana, majci princezi Kiko, a onda je zagrlila svoju sestru princezu Kako.

Zatim je sama sela u automobil i otišla da se uda za svog izabranika, u kancelariju kod matičara, daleko od kamera i javnosti. Porodica joj je mahala dok je nisu izgubili iz vida. Desetak carskih službenika je takođe bilo prisutno da isprate princezu.

Foto:Nicolas Datiche/Pool Photo via AP

Princ Hisahito, mladin brat, nije bio u rezidenciji u to vreme jer je pohađao nastavu u srednjoj školi.

Pošto članovi japanske carske porodice nemaju pasoše, princeza treba da se prijavi za svoj kao običan građanin. Očekuje da se ona otputovati u SAD najranije sledećeg meseca.

Nakon venčanja mladenci su održali konferenciju za medije u hotelskoj svečanoj sali koju su sami platili, na kojoj su se izvinili za „sve nevolje“ koje je njihov brak izazvao. To je prvi put za 4 godine da su uslikani zajedno.

Šta su mladenci rekli medijima

Čitajući dobro pripremljenu izjavu, Mako je branila svoju odluku da se uda, dok je Keija opisala kao „nezamenljivog“ i dodala je da „da njihov brak neophodan da bi mogli da zaštite svoja srca“.

Foto:Nicolas Datiche/Pool Photo via AP

„Za mene je Kei veoma važna, neophodna ezgistencija“, rekla je Mako. „Do danas su bile ograničene mogućnosti da izrazim svoja osećanja i zbog toga je bilo nekih nesporazuma. Postojale su zaista jednostrane spekulacije. Osećala sam strah, a takođe sam bila i tužna“.

„Volim gospođicu Mako. Ovo je život koji se živi samo joednom, i voleo bih da ga provedem sa osobom koju volim i u sreći“, rekao je on.

„Mako i ja bismo želili da izgradimo toplu, lepu porodicu. U isto vreme bih dao sve od sebe da podržim Mako. Srećna vremena, nesrećna vremena, voleli bismo da budemo zajedno i bićemo nezamenljivi jedno drugom“, dodao je on.

Mako je takođe kritkovala novinske izveštaje napisane tokom njihove veridbe koje je otpužila za širenje lažnih informacija i jednostranih glasina. Rekla je da su joj one ostavil tugu i bol. Kraljevsko domaćinstvo je ranije reklo da je princeza obolela od PTSD-a.

Par planira da se preseli u Njujork u SAD, gde Komuro radi kao advokat. Odluka je dovela do poređenja sa princom Harijem i Megan Markl, koji su takođe okrenuli leđa kraljevskim dužnostima kako bi živeli privatan život kako oni žele.

Kao careva nećaka, Mako nije bila u redu za presto. Japanski zakon o nasleđivanju ističe da samo muškarci mogu da dođu na presto. Prema japanskom zakonu, žena iz kraljevskog doma koje se udaju na običnog građanina, moraju da se odreknu svojih titula i da napuste palatu nakon venčanja.

Mako, više niće biti poznata kao princeza, a nije prva žena koja je napustila carsku porodicu na ovaj način. Poslednja je to učinila njena tetka princeza Sajako, jedina ćerka cara Akihita koja se udala za urbanistu Jošikija Kurodua 2005. godine.

Mako i Kei – ljubavna priča

Princeza je studirala umetnost i kulturno nasleđe na Međunarodnom hrišćanskom univerzitetu u Tokiju. Tamo je upoznala Komura, čoveka koji je rođen samo tri nedelje pre nje u oktobru 1991. godine u porodici znatno skromnijeg imovinskog stanja, prenosi CNN.

Odgajila ga je samohrana majka, pošto je kao mali izgubio oca, baka i deku, navode lokalni mediji. Nakon što je diplomirao 2014. godine, radio je u advokatskoj kancelariji u Tokiju, pre nego što je dobio stipendiju za studije prava na Pravnoj školi Fordham u Njujorku. Princeza je potom započela studije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Par se ponovo sreo 2017. godine i objavio je svoju veridbu oduševljenoj japanskoj javnosti. Princeza je rekla da je „njegov osmeh poput sunca“ i daje vremenom saznala „da je on iskren, snažan i vredan radnik velikog srca“.

Princeza Mako
Princeza Mako Foto: EPA-EFE/Javier Mamani

Japanski mediji su ga nazvali „Princ mora“, po liku koji je igrao u kampanji za turizam na plaži za grad Fudžisava, južno od Tokija. Činilo se da sve ide dobro, a onda je sve krenulo u drugom pravcu.

Par je planirao da se venča 2018. godine, ali je njihove venčanje odloženo. Carsko domaćinstvo je saopštilo da je do odlaganja došlo zbog „nedostatka priprema“ ali drugi veruju da je to zbog izveštaja da Komurova majka nije vratila dug od 36.000 dolara koje je pozajmila od bivšeg verenika.

Komuro je osporio ove navode, rekavši da je njegova majka taj novac dobila na paklon ali da će on sve platiti kako bi se rešio spor. Komurova majka je deo novca dobijenog od verinika navodno iskoristila za obrazovanje svog sina. Mediji nisu prestali da kritikuju njegovu porodicu zbog toga.

Princeza Mako
Princeza Mako Foto: Imperial Household Agency of Japan/Handout via REUTERS

Međutim, tabloidi su onda počeli da seciraju svaki deo njegovog privatnog života, a neki su ga nazvali „sponzorušom“. Komuro je u aprilu objavio poduži dokument od 28 stranica u pokušaju da reši spor i ispravi što je moguće više informacija.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar