Ubio je dvoje komšija, a pola Kine navijalo je da ga nikada ne uhvate

Svet 18. okt. 202116:29 > 17:07
Podeli:
Foto: Pinghai country people's government

Ou Jinžong, 55-godišnjak optužen za ubistvo dva suseda i ranjavanje tri osobe u južnoj kineskoj provinciji Fuđijan pronađen je mrtav nakon sedam dana bekstva. Lokalna vlada nudila je novčanu nagradu za bilo kakvu informaciju o njegovom mestu boravka ili dokaz o njegovoj smrti, ali Jinžoga niko nije želeo da izda..

Pročitajte još:

Kinezi su otvoreno govroili kako se nadaju da nikada neće biti uhvaćen, piše CNN.

„Ujače, beži. Nadam se da još uvek možeš da pronađeš“, napisao je u postu jedan od korisnika Veiba, kineskoj platformi nalik Tviteru.

U Kini, u kojoj se za ubistvo dobija smrtna kazna, veoma je neobično da ubica izazove saosećanje i dobije podršku naroda.

Koga je ubio?

Među žrtvama su četiri generacije jedne porodice koje žive u komšiluku Jinžonga. Jedan seoski zvaničnik izjavio je da su 70-godišnji muškarac i njegova snaja poginuli u napadu. Povređena je i supruga tog čoveka, 30-godišnji unuk i 10-godišnji praunuk.

S obzirom da nije moguće utvrditi prave motive ubistava, među meštanima počele su da se razvijaju razne teorije, koje su se potom prelile na društvene mreže. Tvrde da je Ou bio običan čovek gurnut na ivicu očaja zbog višegodišnjeg stambenog spora sa ubijenima.

Skoro pet godina Ou i njegova 89-godišnja majka nisu imali dom. Živeli su u maloj limenoj kolibi u primorskom selu. On je na kineskoj društvenoj mreži više puta postovao o tome kako je sprečen da gradi sopstvenu kuću zbog sporova oko zemljišta sa svojim susedima.

Sve je počelo 2017. godine, kada je Ou odlučio da sruši svoju oronulu kuću i izgradi novu. Vlada je odobrila njegov zahtev za rekonstrukciju, pa je on nastavio da sruši staru kuću. Međutim, njegov komšija je počeo da blokira građevinske radove.

Molio za pomoć

Tražio je pomoć od policije, seoskih zvaničnika, vlade i medija, ali je problem ostao nerešen.

„Zar vlada ne bi trebalo da štiti obične ljude? Zašto su bogati i moćni tako arogantni?“, upitao je on u svom postu u januaru.

„Uvek je bio slučaj da pošteni ljudi igraju po pravilima, ali zakon nikada neće stajati uz poštene ljude. Nadam se da će neko moći da mi kaže gde još mogu da uložim žalbu”, napisao je on u drugom postu.

Posle višegodišnje agonije, kap koja je prelila čašu navodno je to što mu komšija nije dozvolio da pokupi razvijeni čaršaf. Vlasti nisu saopštile tačne detalje navodnih ubistava i nije jasno da li je bilo svedoka, kao ni sa kojom scenom su se policajci suočili kada su došli u dom.

Oronula kobila, sva u ruševinama

Kako se vest o ubistvu proširila, na internetu su isplivale fotografije kolibe, a mnogi su bili šokirani u kako lošem stanju je bila. Pocepani čaršav visio je preko metalnog skeleta kolibe. Unutar kolibe, nalazi se prazna paklica cigareta na kojoj je napisano desetine brojeva, organizacija Komunističke partije, vladinih tela, državnih medija i raznih drugih.

Saosećanje javnosti dodatno je poraslo nakon što su se pojavili izveštaji da je spasao dečaka od davljenja na moru pre tri decenije i dva delfina koji su se skoro nasukala na obalu 2008. godine.

Dok je Jinžong izavao sažaljenje, kineska vlada na sebe navukla je gnev objavama o nagrađivanju onih koji dokažu da je mrtav.

„Novčana nagrada za otkrivanje tela, da li je ovo zaista vladino obaveštenje?“, upitao je komentar sa 60.000 lajkova.

„To je zato što mrtva osoba više ne može da govori“, nadovezao se drugi.

Obaveštenje o nagradi je kasnije izbrisano sa vladinog ViČet naloga.

BONUS VIDEO: Otac zadavio troje dece i pokušao da presudi sebi: Nezapamćen zločin u Zagrebu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram