UAE i Bahrein priznali Izrael: Šta su svi dobili sporazumom

Svet 15. sep. 202023:03 > 23:32
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Predsednik Donald Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, pridružili su se u utorak ministrima spoljnih poslova UAE i Bahreina u Beloj kući, kako bi obeležili istorijski sporazum o normalizaciji odnosa između Izreale i dve arapske zemlje.

Izrael je danas u Beloj kući sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom potpisao sporazume o normalizaciji odnosa u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

Predsednik Tramp pozdravio je „Abrahamov sporazum“, kako se on zove, te napomenuo da će on promeniti tok istorije i obeležiti budućnost Bliskog istoka.

Poslednji put ovakav sporazum potpisan je 1994.godine u Vašingtonu, kada je predsednik Bil Klinton bio svedok potpisivanja deklaracije između izraelskog premijera Jičaka Rabina i jordanskog kralja Huseina. Deklaracija je otvorila put za mirovni sporazum nekoliko meseci kasnije.

Šta su Bahrein, UAE i Izrael dobili sporazumom?

Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Istaknuti rabin koji je savetnik bahreinskog kralja Hamad bin Isa al-Kaliha, rekao je jednom prilikom da za zalivske države put u Vašington vodi kroz Jerusalim. Drugim rečima, put do saradnje sa predsednikom Trampom najbolje se postiže ako se dogovorite sa Izraelom.

UAE je jasno rekao da bi jedan od benefita sporazuma mogao da bude nabavka američkih aviona F-35, što je potvrdio i Trampov savetnik, Džered Kušner. Borbeni avion F-35, koji je najnoviji među naoružanjem koje koristi SAD, dalo bi značajnu prednost UAE nad bilo kojom vojskom u regionu, ako izuzmemo Izrael. Tokom pregovora, UAE je uspeo da obezbedi zaustavljanje Izraela u nameri da anektira delove Zapadne obale, koja je naseljena Palestincima, prenosi Si-En-En.

Manje je jasno koji su bili konkretni ciljevi Bahreina prilikom potpisivanja sporazuma. Svakako, sporazum je otvorio mogućnost kupovine izraelske visokotehnološke opreme, uključujući vojnu opremu poput raketnog odbrambenog sistema. Bahrein svoju šansu vidi i u saradnji u oblastima ekonomije, zdravstva, turizma i drugih.

Politički posmatrano, ovo je takozvana vin-vin situacija za Bahrein i UAE. Ukoliko Tramp osvoji novi mandat u novembru, oni su već ostvarili saradnju sa njim i dobili političke poene. Sa druge strane, ukoliko pobedu ostvari kandidat demokrata, Džo Bajden, sporazum je već postignut i on mora da omogući njegovo funkcionisanje.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu postigao je veliku spoljnopolitičku pobedu, koju su uspela da ostvare samo još dva izraelska lidera: Begin i Rabin, koji su potpisivali mirovne ugovore sa Egiptom, odnosnom Jordanom.

Foto: EPA-EFE/Alex Kolomoisky

Netanjahu će za jedan dan potpisati sporazume o normalizaciji sa dve države. Ova spoljnopolitička pobeda može mu pomoći da skrene pažnju sa unutrašnjih problema među kojima su velika nezaposlenost, situacija sa koronavirusom, kao i optužbe za samog Netanjahua, za korupciju.

Koja je uloga Donalda Trampa?

Trampova administacija videla je priliku da se menja situacija na Bliskom istoku i iskoristila je. S obzirom na to da nisu uspeli da postignu napredak u izraelsko-palestinskom sukobu, Tramp je sa svojim saradnicima preusmerio pažnju na ostatak regiona. Tramp je zaključio da se glavni sukobi vode između šiitskog Irana na jednoj strani i sunitskih država zaliva na drugoj. Upravo u tom sukobu, Tramp je video mogućnost približavanja Izraela arapskim državama. Prvi put, vizija Bele kuće uključuje i Palestince. Pozvao ih je za pregovarački sto, ali samo ako simpatije Bele kuće i dalje ima Izrael, a na štetu Palestine. Ukoliko nisu spremni da se angažuju, SAD je i više nego srećna što ih ostavlja iza sebe. Tramp je zajedno sa Netanjahuom ubrzao proces realizacije sporazuma, koji je bio neizbežan, samo je bilo pitanje vremena kada će se potpisati.

Za predsednika Trampa, ovaj trenutak je bio presudan. Manje od dva meseca pre predsedničkih izbora, gde u anketama zaostaje za Bajdenom, njemu je sporazum između Bahreina, UAE i Izraela veliko spoljnopolitičko dostignuće i velika pobeda unutarpolitičke borbe.

Podsećamo, u Beloj kući su danas potpisan sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela, Bahreina i UAE. Sporazum su potpisali premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministri spoljnih poslova UAE i Bahreina, Abdulah bin Zajed al-Nahjan Abraham i Halid bin Ahmed Al Halifa. Prisustvovao je i predsednik SAD Donald Tramp.

Komentari

Vaš komentar