Devojčica iz Zagreba zvanično prva žrtva zemljotresa

Svet 22. mar. 202009:10 > 18:11
Podeli:
Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP/ nr

Petnaestogodišnja devojčica iz Zagreba koja je zadobila povrede u zemljotresu koji je jutros pogodio Hrvatsku ipak je preminula.

Index.hr piše da je devojčica ipak izgubila bitku usled teških povreda mozga, iako su lekari učinili sve da je spase.

Iz Klinike za dečje bolesti danas je potvrđeno da su lekari uspeli da reanimiraju dete, iako je isprva javljeno da je detetu konstatovana smrt.

Objavljeno je da je petnaestogodišnje dete prva potvrđena žrtva zemljotresa u Zagrebu koji se osetio i u Sloveniji, a Index.hr preneo je da dete, kada je pronađeno, nije davalo znake života. Ono je prevezeno u Kliniku za dečje bolesti gde je konstatovana njegova smrt.

Nalazila se u kritičnom stanju od reanimacije, a uprkos merama intenzivnog lečenja, devojčica nije preživela.

Na području Zagreba nakon jutrošnjih potresa ima zatrpanih osoba, javila je Hina pozivajući se na saznanja iz zagrebačke vatrogasne stanice.

Pročitaj i:

Dva snažna potresa, prvi jačine 5,3 i drugi jačine 5,0 stepeni pogodila su jutros Zagreb i izazvala štetu na zgradama.

Službenici u vatrogasnoj stanici rekli su da nema potvrđenih informacija o žrtvama, a direktor zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić rekao je da je povređeno jedno dijete na koje je pao deo krova.

Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog potresa tla, registrovanog posle 6.24, bio sedam kilometara severno od Zagreba, na dubini od 10 kilometara.

U 7.01 u Zagrebu se osetio novi zemljotres, koji je trajao nešto kraće od prvog.

Znatna šteta nanesena je i Zagrebačkoj katedrali.

Sa južnog tornja otpao je vrh na kome se nalazi krst i oštetio krov Nadbiskupskog dvora, koji je pretrpeo još veću štetu nego katedrala, prenosi zagrebački Večernji list.

Rektor Zagrebačke katedrale monsinjor Josip Kuhtić izjavio je da je Nadbiskupski dvor vrlo oštećen, a da se u katedralu još ne sme.

U centru grada zabeležena je materijalna šteta, a u nekim delovima grada nema struje i vode.