„U zatvoru u Minsku su me skidali do gole kože svake noći“

Svet 03. jun. 202107:18
Podeli:
Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Aleksandar Burakov, novinar Dojče vele (DW) koji je uhapšen je u maju u Belorusiji, otkrio je kako su izgledali njegovi zatvorski dani u zemlji Aleksandra Lukašenka.

PROČITAJTE JOŠ:

Burakov je iza rešetaka „vojnog zatvora“ kako ga je opisao, proveo 20 dana tokom kojih mu čuvari nisu dozvoljavali da spava. Tokom noći su vršili provere što je podrazumevalo i da ga skinu do gole kože.

„Budili su me dva puta svake noći, izvodili me iz ćelije i govorili mi da se skinem, uključujući i donji veš“, rekao je Burakov.

Slične provere su se takođe dešavale i tokom dana. Burakov je tokom pritvora izbrojao ukupno 63 provere. Takođe, svakodnevno je premeštan u drugu ćeliju, a nekoliko dana je delio ćeliju sa još trojicom zatvorenika.

Požalio se i da mu policijski stražari nisu obezbedili jastuk, prekrivač i posteljinu.

„Nijedan jastuk nije gori od prazne plastične flaše“, rekao je.

 

Prema njegovim rečima, u zatvoru mu nije obezbeđena ni topla odeća, a deo hrane i ličnih stvari doneli su mu rođaci.

Kada je zahtevao da se stražari pridržavaju internih pravila pritvorskog objekta, primenili su silu protiv njega – izvrnuli su mu ruku.

Burakov je dodao da iako je imao pristup advokatu u policijskoj stanici nakon što je uhapšen i kada je bio na sudu, advokat nije mogao da dođe u zatvor da ga poseti. Zato je počeo štrajk glađu kao protestni čin, ali je morao da ga prekine posle sedam dana zbog zdravstvenih problema.

Brutalan odnos Lukašenkovog režima prema novinarima

Šef odeljenja za Evropu i Centralnu Aziju pri Hjuman Rajts Voču u Berlinu, Hju Vilijamson je rekao da je nije iznenađen tvrdnjama Burakova o uslovima u zatvoru.

„Dokumentovali smo slučajeve kada su novinari brutalno pretučeni dok su bili u pritvoru. Njima je uskraćena medicinska pomoć i držani su u jako lošim uslovima, njihova oprema je oduzeta i uništena“, rekao je Vilijamson za DW.

Podsetio je da su mnogi novinari morali da pobegnu iz zemlje usled oštrih akcija protiv medija u Belorusiji.

 

Od predsedničkih izbora u avgustu 2020. beloruske snage bezbednosti sve brutalnije se ophode sa predstavnicima medija. Mnogi novinari su otada osuđeni na zatvorske kazne ili na plaćanje određenih novčanih iznosa. Vlasti su nedavno naredile i zatvaranje najveće nezavisne onlajn-platforme „TUT.by“, a njenoj glavnoj urednici, Marini Solotovoj, zbog navodne utaje poreza preti zatvorska kazna u trajanju od maksimalno sedam godina.

Podsećamo, Burakov je uhapšen 12. maja u blizini regionalnog suda u svom rodnom gradu Mogiljovu 200 kilometara istočno od beloruske prestonice dok je obavljao novinarski zadatak. Trebalo je da izveštava sa suđenja protiv opozicionog političara Pavela Sevierinetsa, koji je optužen za „učešće u masovnim protestima“.

Tri dana nakon hapšenja, Burakov je osuđen pod optužbom da je u više navrata učestvovao u demonstracijama. Dobio je 20 dana zatvora.

 

Ovo je treće hapšenje Burakova u poslednjih godinu dana. Godine 2020. je osuđen na dva puta po 10 dana privremenog zatvora. Takođe je kažnjen i 2014. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar