U svetu od koronavirusa umrlo više od tri miliona ljudi

Svet 17. apr. 202115:30
Podeli:
Brazil koronavirus
Korona u Brazilu Foto:EPA-EFE/Joedson Alves

Od otkrića koronavirusa u Kini u decembru 2019. u svetu je evidentirano više od tri miliona smrtnih slučajeva od ovog virusa, podaci su agencije AFP koji se temelje na izveštajima zdravstvenih vlasti objavljenih jutros.

Pročitajte još:

Nakon laganog zatišja koje je nastupilo u martu broj smrtnih slučajeva na dnevnom nivou ponovno raste u čitavom svetu. Prošle nedelje je u proseku dnevno bilo više od 12.000 smrtnih slučajeva, čime se svet približava brojci od 14.500 smrtnih slučajeva dnevno zabeženih krajem januara, kada je epidemija koronavirusa bila na vrhuncu.

Pandemija je došla do „kritične tačke“, izvestila je u ponedeljak Svetska zdravstvena organizacija.

Sa jedne su strane zemlje poput Izraela, koje uspevaju da obuzdaju pandemiju zahvaljujući intenzivnoj kampanji imunizacije, a s druge su one poput Indije koje beleže vrtoglavi porast novozaraženih i smrtnih ishoda od posledica bolesti.

Veliki pad broja umrlih u SAD-u, Izraelu i Britaniji

U Ujedinjenom Kraljevstvu, evropskoj državi koju je koronavirus najteže pogodio (127.225 smrtnih slučajeva), danas  dnevno evidentira samo tridesetak smrtnih slučajeva. Poređenja radi, krajem januara, na vrhuncu pandemije, u ovoj državi je dnevno od posledica virusa umiralo više od 1.200 zaraženih.

U ponedjeljak je izašla iz tromesečnog karantina. Masovnu kampanju imunizacije pokrenula je početkom decembra. Od tada je bar jednu dozu vakcine primilo 60 odsto odrasle populacije.

Istovremeno je u Sjedinjenim Državama, najpogođenijoj zemlji koronavirusom  u svetu sa 566.224 smrtna slučaja, od kraja januara evidentiran pad broja obolelih i umrlih, mada su brojevi u nekim saveznim državama ponovno u porastu.

Prednost vakcinisanja vidljiva je i u Izraelu, u kojem je bar jednu dozu vakcine primilo 60 odsto stanovnika. Ovih dana u Izraelu se dnevno izveštava o samo 6 do 7 smrtnih slučajeva, što je gotovo 10 puta manje nego na vrhuncu pandemije krajem januara.

Nasuprot tim podacima, u nekoliko svetskih zemalja zdravstvene vlasti svim silama bore se da spreče ponovno razbuktavanje epidemije.

Brazil, druga zemlja na svetu po broju umrlih (368.749 mrtvih) od posledica koronavirusa, svakodnevno izveštava o oko 3.000 smrtnih slučajeva, što je gotovo četvrtina smrtnih ishoda od koronavirusa u svetu. Od sredine februara taj broj se više nego udvostručio, a od 7. marta u Brazilu se na dnevnoj bazi evidentira najviše smrtnih slučajeva u svetu.

Indija pred kolapsom

I u Indiji velikom brzinom raste broj smrtnih ishoda od koronavirusa. U toj državi sa 1.3 milijarde stanovnika dnevno se evidentira više od 1.000 smrtnih slučajeva, devet puta više nego početkom marta.

U svetu je od početka pademije zabeleženo više od 139 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, a taj broj trenutno  iznosi 730.000 novozaraženih dnevno. I ta se brojka kontinuirano povećava od kraja februara.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar