U svetu iskorišćeno 500 miliona doza vakcina protiv korone

Svet 27. mar. 202114:26
Podeli:
kineska vakcina antitela
Foto: EPA-EFE/NABIL MOUNZER

Više od 500 miliona doza vakcina protiv Kovida-19 iskorišćeno je i nudi nadu svetu koji se suočava sa trećim talasom pandemije, no napetosti rastu zbog neravnomerne raspodele, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Vakcinacija se ove nedelje ubrzala, i 500 miliona doza upotrebljeno je u najmanje 164 država i teritorija, piše agencija Frans pres u subotu na osnovu podataka iz svojih evidencija.

Zbog neravnopravnosti u pristupu vakcina Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u petak je izvestila da joj je odmah potrebno deset miliona doza vakcina protiv Kovida-19 kako bi priskočila u pomoć zemljama koje ga nemaju, njih 20, pa je pozvala međunarodnu zajednicu da donira vakcine.

Vodeći po broju vakcinisanih su Izrael, Velika Britanija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a na drugom kraju lestvice brojne siromašne zemlje tek su stidljivo počele da vakcinišu građane, zahvaljujući mehanizmu Kovaks koji su pokrenuli SZO i Savez za vakcinu (GAVI).

Stanje u Evropi

Nove mere ograničenja protiv širenja pandemije stupaju na snagu u subotu u Poljskoj i Belgiji.

Sa druge strane Atlantika, Argentina prekida letove sa Brazilom, Čileom i Meksikom kako bi sprečila unošenje novih zaraza Kovida-19.

Evropska unija suočena je sa poteškoćama u nabavci vakcina, zbog čega je zaoštren ton između Brisela i Londona. Evropska komisija zapravo je ojačala svoj mehanizam kontrole izvoza kako bi ga drastično smanjila prema zemljama u kojima je stanovništvo uveliko vakcinisano ili samo proizvodi vakcine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen upozorila je u četvrtak britansko-švedsku farmaceutsku firmu da ispuni ugovornu obvezu prema EU pre nego što počne da izvozi vakcinu. AstraZeneka je isporučila Evropskoj uniji samo 30 od 120 miliona obećanih doza u prvom tromesečju.

„Politika ucene vakcinom“

Pariz je optužio Rusiju i Kinu da se koriste vakcinama kao sredstvom propagande.

„Kina i Rusija vode politiku uticaja vakcinom“, rekao je u petak šef francuske diplomatije. Rusija je odbacila kritike.

Evropska agencija za lekove (EMA) u petak je dala zeleno svetlo jednoj fabrici za proizvodnju lekova AstraZeneke u Holandiji.

EMA je takođe odobrila skladištenje vakcina Fajzer/Bionteka protiv Kovida-19 u standardnim farmaceutskim hladnjacima, tj. na višim temperaturama nego što se ranije preporučivalo, što će olakšati distribuciju vakcina.

Skoro 3 miliona žrtava Kovida

Pandemija je usmrtila gotovo 3 miliona ljudi u svetu od kraja 2019., a zaraze su se ubrzale ove nedelje.

U Sjedinjenim Državama, koje su najteže pogođene sa 548.052 umrlih, predsednik Džo Bajden u četvrtak je najavio novi cilj, a to je da u svojih prvih 100 dana mandata u zemlji bude ubrizgano 200 miliona doza vakcina, dvostruko više od prvog cilja.

Druga država najteže pogođena koronavirusom, Brazil, potvrdila je novi rekord, 3650 umrlih od Kovida u 24 sata.

U intervjuu objavljenom u petak bivši brazilski predsjednik Ignacio Lula da Silva ocenio je da bi sadašnji šef države Žair Bolsonaro trebao da se „izvini“ naciji zbog svog upravljanja krizom, jer je izazvao „najveći genocid“ u istoriji Brazila.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar