U Švedskoj ubijen policajac prvi put posle 14 godina

Svet 01. jul. 202114:17
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Johan Nilsson/TT

U Geteborgu je ubijen policajac, što je prvi takav slučaj u poslednjih 14 godina, saopštile su švedske vlasti, koje su suočene sa ozbiljnim problemom oružanih okršaja kriminalnih bandi.

Pročitajte još:

Ubistvo se dogodilo u sredu uveče, ali počinilac još nije identifikovan, niti je iko uhapšen.

„Odlučni smo da to rešimo. Još je rano da se kaže da li je policija bila meta napada“, izjavio je na konferenciji za novinare predstavnik policije Klas Johanson.

Napad se dogodio tokom policijske patrole predgrađem Geteborga, kada je jedan od policajaca ranjen iz vatrenog oružja, pokazuju prvi nalazi istrage.

Policajac (30) je potom podlegao povredama u bolnici, precizira policija.

U Švedskoj je 2007. poslednji put ubijen policajac prilikom prebacivanja osuđenog ubice na psihijatrijsku kliniku, objavio je švedski javni radio.

Švedska nekoliko godina nastoji da se suprotstavi povećanju broja kriminalnih bandi, zbog čega je više oružanih okršaja u toj prilično mirnoj zemlji.

Tokom prošle godine bilo je više od 360 incidenata sa vatrenim oružjem, 47 mrtvih i 117 ranjenih, što je rekord prema podacima policije.

Po podacima Saveta za prevenciju kriminala, broj ubijenih se više nego udvostručio tokom jedne decenije, pa sada čine gotovo 40 odsto nasilnih smrtnih slučajeva u Švedskoj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar