U Španiju ulazi 6.000 migranata iz Maroka, vojska na granici

Svet 18. maj. 202123:28
Podeli:
Ceuta, migranti
Foto: REUTERS/Jon Nazca

Radi se o najvećem jednodnevnom prilivu migranata u toj oblasti. Mnogi od migranata su doplivali, a među njima ima i dece. "Situacija je trenutno tako haotična da ne znamo koliko je tačno migranata ušlo, otprilike između 6.000 i 7.000, od čega je 1500 maloletnika bez pratnje", izjavio je predsednik Juan Jesus Vivas, član konzervativne Narodne stranke (PP), za špansku javnu televiziju TVE. Na granicu je stigla i španska vojska koja pokušava da smiri situaciju.

Španska vojska je u utorak ujutro došla pred mali granični prelaz gde žičana ograda deli Španiju i Maroko na severu Afrike. Četiri oklopna vozila parkirala su se ispred ograde, dok desetine migranata i dalje plivajući pokušavaju da dođu do španskog kopna.

Čamci civilne garde pokušavaju da ih odvrate od toga. Neki migranti koriste gumene dečje pojaseve na naduvavanje kako bi prešli nekoliko stotina metara mora.

„Među njima je mnogo žena i dece, čitave porodice su ovde“, rekla je portparolka Crvenog krsta. Više iscrpljenih migranata leži na peščanoj plaži sa španske strane dok im pružaju pomoć.

Vojska je upotebila suzavac s druge strane granice kako bi odvratila od ulaska u zemlju stotine koje stoje s marokanske strane. Neki su s marokanske strane bacali kamenje prema policiji.

Seuta, španski grad na severu Afrike, mesto je čestih pokušaja ilegalnih ulazaka preko ograde, ali ovaj masovni ulazak morem španski mediji pripisuju namernom puštanju od strane marokanske policije, jer se u bolnici u Španiji nalazi bolesni vođa Fronte Polisarija, pokreta koji traži nezavisnost Zapadne Sahare od Maroka.

Seuta i obližnja Melijla spadaju među devet teritorija u Africi koji su pod kontrolom Španije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar