U Sobranju svađa i gurkanje poslanika, jedva sprečena tuča

Svet 15. jul 202223:58
Podeli:
Foto: N1

U severnomakedonskom parlamentu nastavljena je rasprava predstavnika Vlade i opozicije o francuskom predlogu za početak pregovora Severne Makedonije sa EU u tenzičnoj atmosferi, a sprečen je i incident kada je došlo do svađe i gurkanja dvojice poslanika. Opoziciona VMRO-DPMNE tvrdi da će ponuđeni predlog da zapečati sudbinu zemlje, dok poslanici iz redova vlasti uzvraćaju da "Severna Makedonija čvrsto korača ka Evropi".

Kako prenose lokalni mediji, u trenutku kada se Dimitar Apasiev iz Levice vraćao na poslaničko mesto, došlo je do svađe sa poslanikom SDSM Martinom Kostovskim.

Njih dvojica su počeli da se guraju, nakon čega je nekoliko poslanika sa obe strane došlo da ih razdvoji i spreci veći incident.

Apasiev i Kostovski nastavili su sa uvredama i međusobnim provokacijama.

Vlada u Skoplju večeras je javno je osudila kao "krajnje necivilizovane" napade i uvrede koje su u Sobranju izneli poslanici VMRO-DPMNE prema visokim predstavnicima Evropske unije, saopšteno je večeras u Skoplju.

„Stavovi Vlade Republike Severne Makedonije su jasni i mi smo čvrsto opredeljeni da postanemo deo evropske porodice gde pripadamo, štiteći nacionalne interese i makedonski jezik. Zato će Vlada svim svojim kapacitetima nastaviti da radi na prosperitetu zemlje i njenom punopravnom članstvu u Uniji“, navedeno je u saopštenju.

Skopski mediji javili su večeras da je u Sobranju u usijanoj atmosferi nastavljena rasprava predstavnika Vlade i opozicije o francuskom predlogu za početak pregovora Severne Makedonije sa EU.

„Zločinci, ksenofobi, nasilnici, izdajnici – to je rečnik poslanika vlasti i opozicije u debati o pregovaračkom okviru. Sviraju vuvuzele, poslanici objašnjavaju jedni drugima ko je veći patriota“, navode skopski mediji.

Francuski predlog je najveći antievropski dokument i predlog koji će zapečati sudbinu zemlje, tvrde u VMRO-DPMNE, a poslanici iz vlasti su uzvratili da je opozicija važna za vlast, ali „ne želi da čuje istinu da čvrsto koračamo ka Evropi“. Osim VMRO-DPMNE još nekie opozicione stranke oštro se protive usvajanju francuskog predloga jer, kako tvrde, on sprovodi bugarizaciju Severne Makedonije.

Poslanici će nakon rasprave morati da se izjasne o predlogu zaključaka, koje svaka vlada treba da poštuje, navode mediji.

VMRO-DPMNE sa još nekim opozicionim strankama oštro se protivi usvajanju francuskog predloga jer, kako tvrde, on sprovodi bugarizaciju Severne Makedonije.

BONUS VIDEO: Arsovski o protestima u Skoplju: Nezadovoljni su Makedonci, a ni Bugari nisu srećni

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram