U Sloveniji se stišava epidemija, moguće ublažavanje mera

Svet 10. maj. 202113:23
Podeli:
vakcina slovenija
Ilustracija; Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrdjeno 147 novih slučajeva zaraze korona virusom, uz samo 11,2 odsto pozitivnih testova pa bi, ukoliko se to nastavi, krajem ove nedelje moglo biti novog ublažavanja restriktivnih mera.

PROČITAJTE JOŠ:

Po podacima koje je danas objavilo Ministarstvo zdravstva, u Sloveniji je aktivno 8.949 slučajeva, dok ;se sa sedmoro umrlih ukupan broj žrtava epidemije povećao na 4.293, prenela je Hina.

U bolnicama je 499 obolelih, a prosečan broj dnevnih infekcija u poslednjih nedelju dana je 610, što znači da bi Slovenija mogla da udje u takozvanu „žutu fazu epidemije“ kada broj dnevnih infekcija opadne na manje od 600.

Po vladinom „semaforu protivepidemijskih mera“, u toj fazi se otvaraju turistički objekti i sve srednje škole i fakulteti rade „uživo“, a ukida se i policijski čas.

Od danas su restorani mogu da primaju goste i unutra, a hoteli mogu da primaju goste do polovine popunjenosti kapaciteta, ali to se odnosi samo na goste koji se smatraju zaštićenim, odnosno vakcinisanima, onima koji su se već oporavili od bolesti ili imaju negativan test.

U Sloveniji je do sada vakcinisano 23,1 odsto stanovništva, a prošle nedelje je uvedena jedinstvena platforma putem koje se oko 50.000 ljudi prijavilo za vakcinaciju.

Ekspetkinja za zarazne bolesti Bojana Beović, članica vladinog stručnog tima za kovid-19, rekla je da svi treba da se prijave za vakcinaciju i vakcinišu, ali da za sada nije moguće birati vrstu vakcine, što je manje važno jer su sve odobrene vakcine sigurne i efikasne.

To se odnosi na Astrazeneku za koju je javnost manje zainteresovana zbog slučaja stvaranja krvnih ugrušaka, ali Beović je istakla da, bez obzira što Evropska komisija posle juna neće obnoviti porudžbine te vakcine, Slovenija ima dovoljno zaliha za revakcinaciju.

Slovenija nije uvela starosnta ograničenja za vakcine Astrazeneka i Džonson i Džonson pa se koriste za sve, objasnila je Beović i istakla da od danas mogu da se prijave i vakcinišu mladji od 50 godina, mada prednost i dalje imaju stariji i osetljive grupe gradjana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar