U Sloveniji od početka pandemije preminulo više od 5.000 ljudi

Svet 21. okt. 202109:57
Podeli:
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Broj preminulih od kovid-19 u Sloveniji prešao je 5.000, a zdravstveni zvaničnici upozoravaju da su mnogi od smrtnih slučajeva poslednjih meseci nepotrebni jer zemlja raspolaže sa dovoljnim brojem vakcina.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema podacima Ministarstva zdravlja, broj umrlih od početka pandemije, pre više od godinu i po dana iznosi 5.004, a ovaj broj još ne uključuje potencijalne smrtne slučajeve od juče, o kojima će izveštaj biti dostupan u četvrtak, prenosi STA.

Obraćajući se novinarima, načelnik Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek primetio je da je od 26. juna umrlo 239 ljudi, za koje je rekao da su mnogi od njih nepotrebne žrtve, jer je za sve bilo dovoljno vakcine, a time je ponovio apel za imunizaciju.

Trenutno je 56 odsto celokupne populacije Slovenije primilo jednu vakcinu, a 52 odsto je potpuno vakcinisano, a među starijim od 50 godina 77 odsto je primilo jednu dozu, a 73 odsto je potpuno vakcinisano.

Slovenija beleži eksponencijalni rast prenosa korona virusa, a dnevni broj novih infekcija juče je dostigao devetomesečni maksimum od 2.145.

Kako je navedeno, virus se trenutno najbrže širi među 15-24-godišnjacima i 35-44-godišnjacima, odnosno među studentima i radnom populacijom.

Krek je takođe upozorio na potencijalnu novu varijantu virusa koja bi mogla biti još zaraznija od sadašnje, saopštio je da su informacije još uvek oskudne, ali indicije iz Velike Britanije ukazuju na to da bi nova varijanta mogla biti odgovorna za povećanje hospitalizacija.

BONUS VIDEO: Sukobi policije i zdravstvenih radnika u Atini zbog obavezne vakcinacije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar