Slovenci u korona-zatvoru: Najstrože mere u regionu

Svet 20. okt. 202009:50 > 12:07
Podeli:
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

U Sloveniji će od danas biti uveden policijski čas u trajanju od 21 sat do šest sati ujutru.

Na snagu stupa i zabrana okupljanja više od šest osoba, umesto dosadašnjih 10, prenosi agencija STA.

I dalje važi i zabrana kretanja između regiona, uz određene izuzetke.

U Sloveniji je u ponedeljak saopšteno da je u prethodna 24 sata potvrđeno 537 slučajeva virusa, što je 20,4 odsto testiranih, zbog čega se vlada i odlučila na nove mere.

Od zabrane kretanja u noćnim satima izuzeti su samo slučajevi kad je reč o opasnosti za život, zdravlje i imovinu, za odlazak na posao i dolazak s posla kući, te za obavljanje nužnih radnih zadataka ili nuđenje nužnih usluga.

Pročitajte još:

Već od ponoći danas uz neke male izuzetke onemogućuje se i kretanje izvan matičnih regija, a zakonski je precizirana i mogućnost prelaženja državne granice.

„Ako u inostranstvu imate nekretninu ili zemljište u kojem morate nešto nužno da obavite, onda je prelazak granice moguć samo za tu namenu“, kazao je Hojs, dodajući da ta mogućnost neće moći da bude zloupotrebljena.

„Taj izuzetak za vlasnike nekretnina nije namenjen ležanju na plaži, na primer u Hrvatskoj, odmor u inostranstvu nije hitan i nužan posao“, upozorio je Hojs, s obzirom da velik broj slovenačkih građana ima nekretnine u Hrvatskoj, posebno u Istri i na kvarnerskim otocima.

Slovenska vlada proglasila je sinoć stanje epidemije covida-19 za celu državu koje će biti na snazi idućih 30 dana, jednu vrstu vanrednog stanja, s mogućnošću daljeg zaoštravanja već važećih epidemioloških mera i restrikcija.

Aktivacijom plana za postupanje u stanju epidemije predviđena su tri paketa mogućeg zaoštravanja mera, zavisno od broja obolelih i popunjenosti bolničkih kapaciteta pacijentima obolelim od covida-19.

Prvi paket u sadašnjoj fazi predviđa i mogućnost uvođenja policijskog časa, odnosno zabrane kretanja u noćnim satima, zatim zatvaranje hotela, frizerskih i kozmetičkih salona, kao i sportskih objekata za amatere i individualne sportove, zabranu svih sportskih priredbi za celu državu, pa i zatvaranje trgovačkih centara.

U nedelju je u Sloveniji uz 2637 testova, potvrđeno 537 novih zaraza koronavirusom, u bolnicama je skoro 300 obolelih i njihov se broj svakim danom povećava. a aktivno je preko 7100 slučajeva.

Portparol vlade za covid-19 Jelko Kacin izjavio je u ponedeljak da se očekuje da će broj dnevno zaraženih i dalje rasti, pa je potrebno da se svi pridržavaju preporuka vlade i epidemiologa i daju svoj doprinos obuzdavanju epidemije.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar