U ruskim šumskim požarima spaljena površina jednaka polovini Nemačke

Svet 12. sep. 202110:45
Podeli:
Sibir pozar
Požar u Sibiru Foto:Tanjug/AP Photo/Ivan Nikiforov

U šumskim požarima ove godine spaljena je rekordna površina šumskog zemljišta u Rusiji, koja odgovara površini polovine Nemačke, objavila je organizacija za zaštitu životne sredine Zeleni Mir.

Pročitajte još:

Zeleni Mir na osnovu satelitskih podataka procenjuje da je izgorelo više od 17,6 miliona hektara, čime je nadmašen prethodni crni rekord iz 2016. od 16 milona hektara.

Još uvek gori više od 250.000 hektara zemljišta, prema ruskoj vazdušnoj službi za zaštitu šuma.

Grigorij Kuksin iz Zelenog Mira rekao je da se ne nazire kraj ovogodišnjoj sezoni požara, koju pojačavaju enormno visoke temperature koje su rezultat klimatskih promena.

On je rekao da požari i dalje haraju ruskim jugom, dok su mnogi požari koji su ovog leta spalili ogromne prostore Sibira ugašeni, delom i zbog toga što je na nekim ove oblasti počeo da provejava sneg.

Najteže je pogođeno područje slabo naseljene republike Jakutije na istoku Sibira, koje se nalazi na više od 4000 kilometara od Moskve.

U ovogodišnjim požarima vatra je zahvatila i ona mesta kojima nije direktno pretila opasnost, te je gorelo na stotinu sela i desetine gradova širom Rusije.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da su razmere prirodne katastrofe bez presedana.

BONUS VIDEO: Kako izgleda Kineski tržni centar u Bloku 70 posle požara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar