U Rusiji rekordan broj umrlih, vakcinisano manje od 30 odsto stanovnika

Svet 13. okt. 202117:53
Podeli:
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

U Rusiji je danas ponovo zabeležen rekordan broj smrtnih slučajeva od koronavirusa, njih 984, što je po mišljenju stručnjaka posledica malog broja vakcinisanih.

Pročitajte još:

Proteklih nekoliko nedelja rekord broja umrlih od kovida-19 u jednom danu je u više navrata obaran. U poslednja 24 sata registrovano je i 29.717 novozaraženih.

Kremlj za nagli porast brojeva krivi nisku stopu vakcinacije. Premijer Rusije Mihail Mišustin je izjavio da je samo oko 29 odsto populacije vakcinisano.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je naveo da se imunizacija stanovništva mora ubrzati, ali i upozorio da se ne sme koristiti prinuda.
Stručnjaci navode da je stopa vakcinacije niska zbog raširenog skepticizma i dezinformacija o vakcinama protiv koronavirusa.

Kremlj je isključio mogućnost ponovnog uvođenja zaključavanja na nivou federacije i ovlašćenja o novim merama delegirao regionalnim vlastima. Agencija AP ocenjuje da je razlog tome što je poslednje zatvaranje loše uticalo na ekonomiju i rejting predsednika Putina.

Ruski zdravstveni sistem je pod velikim pritiskom, a trenutno je hospitalizovano oko 235.000 pacijenata u teškom stanju.

Ruski krizni štab je saopštio da je od početka epidemije zaraženo oko 7,8 miliona ljudi, od kojih je umrlo 219.329, najviše u Evropi.

Bonus video: Šta smo do sad naučili o korona virusu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar