U Rusiji održan protest podrške Navaljnom

Svet 14. feb. 202116:54
Podeli:
Foto:REUTERS/Anton Vaganov

Pristalice kremaljskog kritičara Alekseja Navaljnog počele su sa protestima, a planiraju da u nedelju započnu sa paljenjem sveća u dvorištima širom Rusije uprkos upozorenjima da bi mogli biti uhapšeni.

Pročitajte još:

Kako prenosi Rojters, Navaljnijovi saveznici proglasili su moratorijum na ulične skupove do proleća, nakon što je policija proteklih nedelja pritvorila hiljade ljudi na protestima protiv hapšenja i zatvora opozicionog političara.

Oni žele da se Rusi pokažu solidarno sa Navaljnom okupljajući se ispred svojih domova na 15 minuta večeras, paleći baklje i ređajući sveće u obliku srca.

„Putin je strah. Navaljni je ljubav. Zbog toga ćemo pobediti“, napisao je Leonid Volkov, jedan od bliskih Navaljinih saveznika, na Tviteru pozivajući ljude da se okupe.

Evropski sud za ljudska prava Strazbur, Navaljni
Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Volkov, trenutno ima sedište u Litvaniji i jedan je od nekoliko Navaljnih saveznika koji su sada u inostranstvu ili u kućnom pritvoru u Rusiji.

Pozvao je ljude da preplave društvene medije slikama sa nedeljnih skupova, novog poduhvata za opoziciju koji podseća na političke akcije u susednoj Belorusiji, koristeći hashtag #loveisstrongerthanfear na ruskom jeziku.

Kako je sve počelo?

Navaljni je uhapšen prošlog meseca po povratku iz Nemačke nakon lečenja zbog trovanja u Sibiru, za koji mnoge zapadne zemlje kažu da je bio nervni agens. Naime, njemu je naglo pozlilo tokom leta iz Sibira.

Zatvoren je drugog februara zbog kršenja uslovne slobode, jer kako je rekao optužbe su izmišljene. Njegovo zatvaranje izazvalo je bes građana prema vlasti, i s toga mu svakodnevno pružaju podrkšu putem društvenih mreža, ali i na masovnim protestima.

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Za trovanje krivi Putina, a zapadne zemlje razmatraju nove sankcije protiv Rusije. Kremlj poriče bilo kakvu umešanost i postavlja pitanje da li je Navaljni otrovan.

Podsetimo, njegova supruga, Julija Navalji napustila je rodnu Rusiju u sredu i emigrirala u Nemačku.

Ovo nije prvi put da je Julija pronašla utočište u ovoj zemlji.  Ona je u avgustu sa komiranim Navaljninom prebačena u Berlin, zajedno sa dokazima prikupljenim iz njegove hotelske sobe koji su se kasnije pokazali ključnim dokazom ovog slučaja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar