U Rijeci „Festival slobode“, protest protiv mera vlasti

Svet 10. okt. 202018:07
Podeli:
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U Rijeci je održan protest protiv mera hrvatskog Nacionalnog stožera, koji kao i u Zagrebu nosi ime Festival slobode. Naučnik i umetnik Hrvoje Pende, govoreći o merama po svetu, spomenuo je ulogu Bila Gejtsa, na šta su okupljeni počeli da viču.

U Rijeci je u popodnevnim satima počeo protest protiv mera Nacionalnog štaba, koji, kao i onaj održan pre nekoliko nedelja u Zagrebu, nosi ime Festival slobode.

Okupilo se nekoliko stotina ljudi. mnogo manje nego na zagrebačkom protestu.

Okupljenima je pevao Alen Vitasović, koji ih je nakon tri pesme pozdravio partizanskim pokličem:“Smrt fašizmu – sloboda narodu“.

Nakon njega reč je uzela aktivistkinja Žana Beber.

„Hrvatskom se širi virus, ali virus zajedništva. To je epidemija koje se vlast najviše boji“, rekla je Beber.

„Vaša županija, kad je čula da dolazimo, prva je ograničila broj ljudi na otvorenom. Zato nam je drago da ste došli u šetnju, u šoping“, rekla je.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Organizatori događaja, „Inicijativa ‘Prava i slobode“ u saopštenju za javnost navode da propitkuju mere ograničavanja ljudskih prava i sloboda koje su donesene u proteklih nekoliko meseci tokom ‘koronakrize’.

„Inicijativa je nastala kao odgovor na nesrazmeran odnos između mera kojima se urušavaju principi demokratskog društva i realne javnozdravstvene opasnosti uzrokovane virusom SARS-CoV-2 potkrepljene rezultatima dosadašnjeg iskustva te naučnim činjenicama“, stoji u najavi.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar