U Petrinju stižu mobilne kuće, 200 porodica čeka smeštaj

Svet 31. dec. 202021:11
Podeli:
Foto: N1 Zagreb

I protekle noći na području Petrinje se treslo, pogotovo je jak bio potres oko 9 sati jutros, 3,9 Rihtera. Međutim, to nije sprečilo ljude da već od jutra krenu u raščišćavanje ruševina, da vrše pripreme za dolazak mobilnih i kamp kućica koje će biti njihov privremeni krov nad glavom. Mobilne kuće koje stižu donacija su turističkih kompanija, i trenutno ih je 91, međutim broj stalno raste. Prema procenama hitan smeštaj treba oko 200 porodica kojima su kuće potpuno oštećene i neupotrebljive,

Prve kućice stižu za meštane Novog Sela glinskog, privremen ali sigurniji dom čeka porodicu gospodina Vlade: „Veselimo se i hvala vam još jednom“. Dve besane noći snalazili su se kako su znali.

„Da, pokrijem se ćebetom i spavam“, pričaju pogođeni zemljotresom.

U selu živi 100-ak ljudi, a kako bi se svi smestili potrebno je 20-ak mobilnih kuća. Neke su stigle, ali objektivno – nije dovoljno.

„Kuća će biti, sagradićemo“, kaže jedna meštanka.

N1: A ova kamp kućica, jel možete svi u njoj spavati?

„Ma ne možemo, mislim možemo, možemo se stisnuti… Znate kako je ono – di čeljad nije bijesna, a ni kuća nije tijesna“, odgovara.

Jednoj se nada i osmočlana porodica kod Gline, s troje dece, od kojih je jedno od tek godinu dana. Kažu da su tražili mobilne kuće…

Mobilne kuće koje stižu donacija su turističkih kompanija, i trenutno ih je 91, međutim broj stalno raste. Po pravilu imaju dve sobe za četiri osobe, kuhinju, tolaet i tuš.

Deo smeštajnih kontejnera povučeno je iz robnih zaliha, tvrde iz hrvatske Vlade.

Foto: N1 Zagreb

„Na teren odlazi 86 kontejnera, sve što je raspoloživo u rezervama sve je na raspolaganju, juče mi se čini da je 26 agregata dato u funkciju“, kaže ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

„To je negde procena da bi se oko 200 porodica trebalo smestiti – kojima su kuće potpuno oštećene i neupotrebljive, ali tačan podatak nemamo“, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Deo građana ipak se odlučio za organizovani smeštaj… Njihove kuće pregledavaju statičari….

Obnova će trajati godinama, a nažalost, proći još nekoliko dana dok se baš svi ne zbrinu za prvu ruku.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar