U Parizu održana Parada ponosa, u Istanbulu učesnici oterani

Svet 26. jun. 202121:28
Podeli:
Turska Istanbul Parada ponosa policija
U Istanbulu policija rasterala učesnike Parade ponosa Foto:REUTERS/Dilara Senkaya

Policija za razbijanje demonstaracija blokirala je danas u Istanbulu ulice i ispalila suzavac kako bi rasterala učesnike Parade ponosa, dok su se hiljade ljudi u Parizu, Berlinu, Rimu i Milanu okupili kako bi ukazali na kršenje i potrebu za zaštitom prava pripadnika LGBTIQ zajednice.

POGLEDAJTE JOŠ:

Turske vlasti zabranjuju održavanje Prajda od 2015. godine, pozivajući se na javnu bezbednost, a u poslednje vreme na restriktivne mere zbog pandemije kovida-19. Opozicioni list „Kumhurijet“ objavio je da je danas uhapšeno najmanje 25 osoba.

Zbog pandemije je otkazana parada u Lisabonu i Londonu. U Berlinu su tri povorke ponosa sa stotinama učesnika krenule sa različitih mesta da bi se na kraju spojile u centru grada, na Aleksanderplacu.

U Italiji je Parada ponosa održana u Rimu i Milanu.

Posle skoro godinu i po dana mera ograničenja, u Parizu su se okupile desetine hiljada učesnika, koji su stigli iz više francuskih gradova.

Na mesto okupljanja stigli su metroom pevajući i plešući uz muziku Keti Peri.

Budući da je polovina odraslih Francuza do sada primila bar jednu dozu vakcine, mnogi nisu nosili maske.

Učesnici parade u Parizu izrazili su protest zbog ograničavanja LGBT prava u Mađarskoj i Poljskoj.

Većina lidera Evropske unije je u četvrtak u zajedničkom pismu obećala da će nastaviti borbu protiv diskriminacije LGBT zajednice dok traje spor s Mađarskom, čiji je parlament prošle nedelje usvojio zakon kojim se zabranjuje distribucija materijala u školama koji navodno promoviše homoseksualnost i promenu pola.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar