Podeli
Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Oko tri miliona ljudi u Iraku ne može da zadovolji svakodnevne osnovne potrebe za hranom, prema izveštaju Svetskog programa za hranu (WFP), prenosi Anadolija.

Pročitajte još:

U izveštaju te agencije UN zabeleženo je da su provincije koje imaju poteškoća u pružanju hrane – Mosul s 20 posto, zatim Dijala s 15 posto, Kirkuk s 14 posto i Bagdad s 10 posto.

Službenik WFP za Irak Abdurrahma Mihadž izjavio je da je sve veća stopa siromaštva u zemlji povezana s ekonomskom situacijom u Iraku.

Mihadž je rekao da su se irački prihodi znatno smanjili usled pada cena nafte i smanjenja proizvodnje na svetskom tržištu.

Navodeći da je irački dinar u poslednjim mesecima 2020. godine izgubio vrednost u odnosu na američki dolar, Mihadž je izjavio da su cene neke uvezene osnovne hrane porasle te da je to dovelo do problema u osnovnom snabdevanju hranom.

Uprkos bogatim rezervama nafte, Irak, koji je od 2014. izložen građanskom ratu i napadima terorističke organizacije ISIS, u ekonomskoj je depresiji zbog bezbednosti i političke nestabilnosti.

Imajući u vidu da je nafta jedini izvor prihoda u Iraku, s više od 40 miliona stanovnika, ozbiljan pad njene cene direktno utiče na prihod zemlje.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar