U nemačkom parlamentu predložen zakon o eutanaziji

Svet 29. jan. 202123:32
Podeli:
Foto:felipe caparros cruz / Alamy / Alamy / Profimedia

Članovi nemačkog parlamenta predložili su zakon koji bi omogućio asistirano samoubistvo smrtno bolesnih odraslih osoba nakon što dobiju profesionalni savet.

Prema nacrtu zakona koji su u Bundestagu predstavili članovi socijaldemokrata (SPD), koji su u vladajućoj koaliciji, kao i opozicioni FDP i levičarski „Linke“, pacijenti koji žele da uzmu smrtonosni natrijum-pentobarbitalni lek morali bi da dokažu da je njihova želja trajna i da niko nije vršio pritisak na njih u toj odluci, navodi Rojters.

„Svako ko je u stanju da donosi odluke za sebe, takođe bi trebalo da može da odluči kada želi da umre“, rekla je Katrin Heling-Plar, članica liberalnih Slobodnih demokrata (FDP) na konferenciji za novinare.

Članovi opozicione stranke Zelenih sastavili su poseban nacrt zakona koji će zahtevati mišljenje dva lekara pre nego što pacijenti dobiju recept za natrijum-pentobarbital, obajvio je u četvrtak dnevni list „Frankfurter algemajne cajtung“.

Vrhovni sud prošle godine je odbacio kao neustavan zakon o zabrani samoubistva uz profesionalnu pomoć, a eutanazija je posebno osetljiva u Nemačkoj zbog nasleđa nacista, koji su ubili oko 300.000 osoba sa invaliditetom i psihičkim oboljenjima u okviru svog programa „eutanazije“, napominje britanska agencija.

Samo je nekoliko zemalja u svetu legalizovalo eutanaziju, a u Španiji je Donji dom parlamenta u decembru odobrio zakon koji omogućava ljudima koji su ozbiljno bolesni da odluče da okončaju svoj život, uprkos odlučnom protivljenju političke desnice i verskih organizacija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar