U Nemačkoj smrzavanje, stručnjaci upozoravaju na „crni led“

Svet 15. feb. 202123:36 > 23:38
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Nedalja u Nemačkoj započela je ekstremno niskim temperaturama. Ledena kiša i sneg prekrili su celu zemlju. 

Dalje širenje leda i snega očekuje se u noći s ponedeljka na utorak, a stručnjaci upozoravaju na opasnost od pojave crnog leda, piše Bild.

„Oborine se približavaju prema istoku. Iako se opasnost od leda smanjila na zapadu, mešavina snega, leda i ledene kiše se sada kreće prema sredini zemlje. Najverovatnije je da će dalje na istoku padati sneg“ objavili su na Tviter profilu meteorolozi iz Nemačke.

 Šta je crni led?

Crni led je praktično nevidljiva pojava. To je tanki, zaleđeni sloj na putevima, a stvara se nakon ledenih kiša ili topljenja snega. Nastajanju tog sloja pripomažu i automobili.

Tople automobilske gume otapaju sneg i led na putu, ali se sneg opet brzo zaledi, ali u vrlo tankom, često prozirnom sloju.

Pojava crnog leda najčešća je u noćnim i jutarnjim satima kada je na putu najmanje vozila. Poseban oprez vozači bi trebali da primenjuju na mostovima i nadvožnjacima na kojima se zbog vetra ubrzava zaleđivanje.

Taj tanki sloj leda pojavljuje se pri temperaturama nižim od nule, ali prema istraživanjima, do zaleđivanja može doći i kada je temperatura do četiri stepena iznad nule.

Komentari

Vaš komentar