U Nemačkoj prva strategija za rodnu ravnopravnost u istoriji

Svet 08. jul. 202023:20
Podeli:
Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Nemačka vlada usvojila je strategiju čiji je cilj jačanje ravnopravnosti muškaraca i žena u svim budućim zakonima i programima koje finansira vlada.

Ovo je prvi put da se nemačka vlada obavezala na međuresornu strategiju za jačanje rodne ravnopravnosti, teme koja je ranije bila prepuštena ministarstvu za žene.

I pored toga što se rodna ravnopravnost navodi u nemačkom ustavu, trebale su decenije da se cela vlada obaveže na provođenje toga, rekla je Franciska Gifej, ministarka za porodična pitanja, starije građane, žene i mlade.

Ciljevi strategije su imenovanje više žena na vodeće pozicije, pomoć ženama u usklađivanju porodičnih i radnih obaveza te podsticanje pravednije podele pomoći.

Gifej kaže da ima još puno posla u tim područjima i da je strategija prekretnica koja će poslužiti kao „važan temelj“ budućim vladama.

Potez vlade usledio je dan nakon što je Hriššćansko-demokratska unija kancelarke Angele Merkel prihvatila predlog za povećanje zastupljenosti žena u toj stranci na 50 posto do 2025.

Predlog je prihvaćen u utorak nakon 11 sati pregovora koji su nastavljeni u sredu kada je stranka priznala skupinu gej i lezbejskih članova CDU-a, poznatih kao LSU, službenom organizacijom unutar stranke.

Žene su dobro zastupljene u najvišim redovima CDU-a s Angelom Merkel na čelu vlade i Anegret Kramp-Karenbauer, čelnicom stranke i ministarkom odbrane.

Ipak, u Bundestagu, u konzervativnom bloku Angele Merkel, uključujući sestrinsku Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU) ima tek nešto više od 20 posto žena.

U poslaničkom klubu njihovih koalicijskih partnera socijaldemokrata (SPD) je oko 43 posto žena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar